in

“Художник війни” книга луганчанина для жителів Донбасу

 

Більшість на Донбасі – люди, які сумніваються. І книга “Художник війни”, написана про них вихідцем звідти, покликана сприяти їх реінтеграції в Україну.

Так визначив аудиторію читачів автор видання – журналіст часопису “Новое время” Максим Бутченко на презентації книги в Укрінформі.

“Книга призначена для тих людей, які сумніваються, а їх більшість. Велика частина людей на Донбасі – 60% – це люди, які дуже схильні до зміни своєї думки і можуть бути відкритими для того, щоб надалі повернутися в статус громадян України. Основне моє завдання було в тому, щоб стати на позицію цих людей, показати їх світ, який він є, і щоб в них щось змінилося. Я думаю, що коли ці люди прочитають цю книгу, у них з’явиться тріщина в душі – і це найголовніше. Коли у них з’являться сумніви, це сприятиме тому, що їх буде легко реінтегрувати”, – зазначив Бутченко.

Він – уродженець Луганської області, жив там до 33 років. Має 12-річний досвід роботи у вугільній промисловості. Змінив професію і, ставши журналістом, переїхав 2012 року до Києва, проте, за його словами, застав на вістрі все, що відбувалося на Донбасі, і чимало родичів стали учасниками цих подій – перших сутичок, сепаратистських зборів, захоплень будинків СБУ та міліції.

“Ця книга – на 80% реальна історія моїх родичів на Донбасі, вони досі живуть там, тому книга – художня, але на документальній основі. Один з головних героїв – художник, який ним не став, працює на шахті, який постав перед вибором – коли прийшла війна, він почав реалізовуватися в ній, як і безліч людей. Другий герой – його рідний брат, який підтримує Україну. Тобто події в книзі відображають ситуацію у самому суспільстві, коли одні підтримували проросійські настрої, а інші проти цього боролися”, – сказав автор.

Як зазначив Бутченко, книга розглядається події на Донбасі “на молекулярному рівні” і призначена для людей, які хочуть знати, що відбувалося на самому низу, в житті маленьких людей, які стали частиною великої історії”.

Він пояснив, що коли відбувалися перші події, жителі Донбасу “з легкістю їх сприйняли”, тому що тамтешні підприємства – одні з найнебезпечніших для життя, де за рік гинули понад 200 шахтарів. Люди бачили це майже щодня, тому для них воєнне протистояння не стало таким шоком, як для решти частини України, це полегшило їм і сприйняття сепаратистських настроїв.

Бутченко переконаний, що повернення Донбасу політично неминуче і вже зараз ми повинні активно до цього готуватися. Слід оцінювати проблеми, з якими ми стикнемося, багато працювати з людьми, які опинилися по той бік.

“Потрібне чітке розуміння того, що ці люди повернуться, і вже зараз працювати з людьми, які сумніваються, і з проукраїнським населенням, яке знаходиться там. Треба почати діалог не на рівні влади, а на рівні громадськості. Ми повинні готуватися до того, що консенсус буде знайдено не на рівні політичному, а на рівні соціальному. Крок за кроком ми повинні їх змінювати на ментальному рівні за допомогою аргументів, які важко знайти владі. Ми повинні продовжувати роботу і вийти на якусь примирювальну лінію, яка має влаштувати обидві сторони”, – сказав автор книги.

На його думку, держава досі не відпрацювала стратегію, як асимілювати цих людей. “Конфлікт буде вирішено політично. На це знадобиться 3-5 років. І в цей період нам потрібно активно працювати”, – підкреслив Бутченко.

Валентина Пащенко для УКРІНФОРМ

________________________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Римі відбудеться концерт братів Яремчуків. Не пропустіть!

Україна запрошує закордонну молодь до Конкурсу патріотичного самовизначення