in

Що робить з людьми раптове багатство?

Якщо ви не народились у сім’ї мільйонерів, то напевно хоча би раз у житті мріяли розбагатіти.

Причому раптово і до непристойності, приміром, виграти лотерейний квиток. І ось воно – розкішне життя зі всіма його атрибутами: елегантні маєтки з ідеальними газонами і басейнами, приватні острови, дорогі автомобілі, літаки і купа грошей, щоби ніколи і ні в чому собі не відмовляти.

Але що насправді відбувається з тими щасливчиками, мрії яких раптом втілюються? Чи приносить багатство їм щастя? З такими питаннями ми звернулись до сайту питань та відповідей Quora.

Істинне обличчя

Гроші без сумніву змінюють життя – іноді на краще, а іноді й ні.

Керол Філо розповідає, як її бідні батьки раптово стали мільйонерами: їхній скромний друкарський бізнес, яким вони займались вдома, несподівано став прибутковим. І раптом в них прокинулась дика жага до грошей.

“Моя мати впала в залежність від грошей. Їй все було мало, – розповідає Керол. Згодом стосунки в родині почали псуватись. – Дивлячись на все це, можу сказати одне: Добре, коли грошей вистачає для нормального життя. Але багатство того не варте”.

Мурат Моррісон повністю з нею згодний. Він розбагатів після того як продав свою компанію вантажних перевезень наприкінці 1990-х. Урок, який він отримав, Мурат пам’ятатиме все життя: “За гроші можна купити комфорт. Але комфорт – це не щастя і не задоволення. Я кілька років відчував себе геть спустошеним. І хоча жити в комфорті непогано, але куди краще бути щасливим”.

Багатство змушує людей показати своє істинне обличчя, зазначає Пол Букхайт: “Гроші увиразнюють справжні риси людей. Покидьок з грошима стане ще більшим покидьком. Але якщо у вашому житті є мета і сенс, воно не обмежується гонитвою за золотим тельцем, і гроші можуть дати свободу займатися тим, що для вас дійсно важливо”.

Для Стю Шауверман, наприклад, гроші дали можливість працювати далі: “Я працював, як віл, 15 років, а потім продав свою IT-компанію. Я мав у гаманці восьмизначну суму і плював у стелю цілих п’ять днів. Але людині потрібна серйозна гра. Я не витримав довше і заснував нову компанію і відчув себе значно краще”.

Багаті теж плачуть

Негативних аспектів багатства іноді буває більше, ніж позитивних. “Коли люди таке чують, вони зазвичай думають: “Як зворушливо! З таким то багатством ще й скаржитись, – пише учасник форуму, який не назвав свого ім’я. – Більшості людей здається, що багатії живуть у нірвані, вони не мають більше жодних людських потреб або неприємностей. Тим не менш, скільки би в тебе не було грошей, ти все ж таки людина, хоча тебе так вже не сприймають”.

Серед інших недоліків й той факт, що стосунки з родиною та друзями також змінюються. “Від тебе тепер багато чого хочуть, і іноді доволі важко визначити, чому хтось поводиться з тобою так мило. Бо ти їм подобаєшся насправді чи їх просто цікавлять твої гроші”, – додає анонімний користувач.

“А якщо ви ще не одружені, тоді гадайте, у кого закохалась ваша другу половинка – у вас або ваші статки. І ви можете ніколи цього не дізнатись”.

І тим не менш…

Більшість респондентів все ж таки погоджується, що гроші полегшують життя.

“Бути заможним краще, ніж бідним, але не настільки, наскільки вам здається, – пише анонімний дописувач, який отримав 15 мільйонів доларів після продажу свого технологічного стартапу. – По-перше, однією з небагатьох дійсно приємних речей, які дають вам гроші – це те, що вам більше не треба піклуватись про їхню наявність. Звісно, завжди знайдуться речі, яких ви не зможете собі дозволити (а хотілося би), втім, більшу частину витрат ви сплачуєте не замислюючись. І це, звичайно, непогано”.

Крістофер Ангус, який зробив статки на продажу своїх чотирьох компаній, зазначає: “Краще мати гроші. Впродовж останніх семи років я маю таку свободу і можу дозволити собі речі, яких інші люди й за все життя не матимуть. Наприклад, я їздив на відпочинок 25 разів за один рік, і міг витратити 20 тисяч доларів за вечір”.

Апетити зростають

З появою багатства зростають потреби і очікування. “Все відносно. Спочатку їздиш на Audi, вечеряєш у дорогому ресторані, і отримуєш від цього задоволення. А потім звикаєш. І починаєш шукати чогось більшого, наступного рівня, так би мовити. Проблема в тому, що ти задав нову планку, а все, що нижче неї, більше тебе не тішить”.

Як каже Ангус, який ще до 30 років, мав більше грошей, ніж міг їх витратити, йому це швидко набридло. “Виявилося, що коли в тебе стільки грошей, що ти може придбати практично будь-яку матеріальну річ або статусний символ, про які я навіть не міг мріяти до того, як розбагатів, вони перестають приносити задоволення”.

“Одного Porsche – вже замало. За три роки я купив ще п’ять “Поршів” та інші суперкари. Я вже не міг зупинитись, я придбавав ці іграшки заради уваги людей, щоби люди хотіли спілкуватися зі мною через те, що я мав і що міг їм дати”, – зізнається Ангус.

В ізоляції

Ще один успішний підприємець зі статками понад 20 мільйонів доларів пише, що гроші стали для нього справжнім тягарем.

“Я розбагатів після 30 років, – розповідає бізнесмен, який не назвав своє ім’я. – Я мріяв стати багатим і добився цього. Але зараз я думаю: мабуть воно того було не варте. Можливо, більш повільний шлях до багатства грошей, був би кориснішим для моєї кар’єри і життя в цілому”.

Мабуть, це пастка. “Відмовитися від грошей неможливо. Мабуть їх взагалі не варто прагнути. Але якщо ви вже їх маєте, ви від них ніколи не відмовитесь”, – каже підприємець.

Прочитати оригінал цієї статті англійською мовою ви можете на сайті BBC Capital.

________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Працівницю міграційної служби Львова затримано за вимагання хабарів за паспорти

Департамент консульської служби МЗС України запрошує на он-лайн інтерв’ю на тему «Паспортні та візові питання».