in

Як знизити ризик раку грудей

   Щогодини в Україні від раку грудей помирає одна жінка, а ще дві – дізнаються про такий діагноз.

Загалом на цю найпоширенішу серед жінок форму раку хворіє майже 160 тисяч українок – це лише за офіційними даними. Іншими словами, якщо проїхатися в час пік у напхом напханому київському метро, то в кожному вагоні буде в середньому по одній пасажирці з діагностованим раком молочної залози.

Однак зважаючи на те, що під час профілактичних обстежень виявляють лише половину випадків хвороби, справжня кількість вражених цією недугою, очевидно, вища.

Найчастіше рак грудей вражає жінок віком понад 40 років, особливо після настання менопаузи. В Україні кожен четвертий випадок стається з жінкою віком 30-56 років.

Хоча вченим добре відомий механізм поширення ракових клітин в організмі, чітка послідовність причин, які викликають злоякісну пухлину та метастази, досі загадка. Зрештою, самих видів раку налічують понад 200, і кожен з них може мати свої причини.

Тому дослідники говорять не про причини, а чинники ризику, вивчаючи, котрі саме обставини чи життєві звички можуть призвести до раку молочної залози або допомогти уникнути його.

Частина цих чинників незмінні – приміром, вік, родинна історія хвороби чи отримані “у спадок” гени, як у випадку з Анджеліною Джолі. У лютому 37-річній актрисі зробили подвійну превентивну мастектомію – видалення обох грудних залоз. Джолі зважилася на операцію, дізнавшись, що ймовірність захворіти на рак грудей у неї становить 87%.

Однак доволі багато чинників цієї хвороби – набуті, тобто їх можна позбутися, звівши ризик до мінімуму. Жоден з цих факторів не є критичним чи визначальним, але в сумі вони можуть зіграти вирішальну роль і зберегти ваше здоров’я.

Вага і дієта

У п’яти випадків зі 100 раку грудей можна уникнути, утримуючи вагу тіла в здорових межах, кажуть у британській організації Cancer Research UK.

Однак тут є свої нюанси: це правило діє для жінок після менопаузи. А серед жінок, у яких овуляція триває, надмірна вага, навпаки, дещо знижує ризик захворювання. Такий ефект пояснюють тим, що у таких жінок овуляція відбувається рідше, тому клітини в їхніх грудях менше зазнають впливу естрогену. Високий рівень цього гормону є чинником ризику.

Однак після менопаузи рівень естрогену прямо залежить від кількості жиру, тому все стає навпаки.

Змінивши дієту на здоровішу, можна уникнути дев’ятьох випадків раку грудей із сотні, кажуть вчені. Та проблема в тому, що чітких та однозначних рекомендацій дієтологів немає. Адже щоб провести достовірне дослідження, потрібно протягом багатьох років ретельно відстежувати щоденне харчування сотень тисяч людей, паралельно спостерігаючи за їхнім здоров’ям. А це просто неможливо.

Тому дослідники пішли іншим шляхом. Вони, наприклад, помітили, що в японок, які переїхали жити до США, почастішали випадки раку грудей – ймовірно, від зміни способу життя і харчування.

Аналіз 45 окремих досліджень показав, що вищий ризик захворіти мають ті жінки, які споживають більше жирів. Зокрема споживання насичених жирів (переважно тваринних) удвічі збільшує ризик захворіти на рак грудей.

З іншого боку, вживання молочних продуктів знижує ризик хвороби.

Зменшує небезпеку і споживання клітковини, яка міститься переважно у фруктах, овочах та злаках.

Низка досліджень свідчить про те, що жінки, які споживають більше фруктів, рідше хворіють на рак молочних залоз. Частково це пояснюють тим, що в фруктах багато антиоксидантів – хімічних елементів, які запобігають пошкодженням ДНК.

Крім того, харчуючись овочами й фруктами, ви менше споживатимете жирів, а отже вам буде простіше контролювати свою вагу, кажуть у Cancer Research UK.

Проте зв’язок між споживанням фруктів і нижчим рівнем раку грудей не підтверджується у масштабному дослідженні EPIC, яке вивчало гастрономічні звички понад півмільйона європейців.

“Ми виявили, що споживання фруктів та овочів не пов’язано з ризиком захворіти на рак грудей. Це важливе відкриття, яке допоможе звузити пошук чинників, потенційно причетних до етіології та запобігання раку грудей”, – сказано на сайті дослідження.

Не доведено також і вплив кави на розвиток цієї хвороби.

Діти і годування грудьми

Схоже, що природа прихильно налаштована до молодих і багатодітних матерів.

Чим раніше жінка народжує першу дитину, тим менший в неї ризик захворіти на рак молочних залоз.

Народження кожної наступної дитини ще більше знижує цей ризик.

Щоб “закріпити” результат, медики радять матерям не відмовлятися від грудного вигодовування, яке також діє проти злоякісних утворень. Чим довше триває годування – тим менший ризик раку.

За однією з теорій, це стається тому, що виділення молока впливає на клітини в грудях, посилюючи їхній природний захист від злоякісних пухлин.

Статеві гормони і ліки

Впливають на виникнення ракових пухлин і статеві гормони – жіночий естроген та чоловічий тестостерон, який в невеликих кількостях теж присутній у жіночих організмах.

Як свідчать дослідження, після менопаузи підвищений рівень цих гормонів збільшує ризик захворювання у 2-3 рази.

Високий рівень естрогену може бути наслідком гормонозамісної терапії. У 2003 році дослідники з Cancer Research UK, вивчивши приклади понад мільйона жінок, довели, що така терапія підвищує ризик захворювання на рак грудей навіть упродовж п’яти років після того, як жінка припинила приймати ліки.

Естроген у малих дозах міститься також у деяких контрацептивних засобах.

Підвищити ризик захворювання можуть і ліки проти високого тиску, якщо регулярно вживати їх понад п’ять років.

Рухливість і тверезість

Активний спосіб життя може на 20% знизити небезпеку захворювання. Одне з можливих пояснень полягає в тому, що фізична активність зменшує рівень естрогену та тестостерону.

Експерти з британського центру протидії раку Macmillan кажуть, що якби англійки займалися помірними фізичними вправами всього по півгодини на день, це допомогло б уникнути 6700 випадків раку молочних залоз.

Значно зменшити ризик хвороби допоможе і щоденна годинна Клацнути прогулянка, кажуть вчені.

Немає сюрпризів і в тому, що ризик хвороби вищий у тих жінок, які надто часто п’ють алкоголь. Це підтверджують два великі дослідження, а також масштабний британський проект Million Women Study, під час якого науковці з Оксфорда вивчали здоров’я понад мільйона британок, старших 50 років.

Експерти з Cancer Research UK застерігають, що кожна зайва доза алкоголю в день збільшує ризик захворювання від 7 до 12%. Під дозою мають на увазі 280 мл пива, малий бокал вина чи аналогічну за міцністю іншу випивку. Вважається, що безпечна норма – не більше 14 доз на тиждень.

Однак американські вчені твердять, що жінки, які взагалі не вживають алкоголю, хворіють на цю недугу на 15% менше, ніж ті, які п’ють спиртне тричі на тиждень.

Щодо куріння – не все так однозначно. Дослідження вказують на слабкий зв’язок між раком грудей і палінням серед жінок, які пристрастилися до тютюну до 20 років або до народження першої дитини. Однак варто не забувати про рак легенів, зв’язок якого з палінням очевидний.

http://www.bbc.co.uk/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Янукович досі боїться Тимошенко

У статуї Джульєтти у Вероні змінилася форма грудей: винні туристи