in

Як часто і як сильно вакциновані хворіють на ковід

На коронавірус також хворіють на ковід-вакциновані. Але вони переважно хворіють вдома, а сама хвороба проходить легко. Тоді як більшість пацієнтів ковідних лікарень – нещеплені та киснезалежні.

Як часто хворіють на ковід вакциновані від нього люди? Наскільки тяжкою може бути хвороба? Чи означає вакцинація повний захист?

Захист є

Всі вакцини від коронавірусу, схвалені ВООЗ, захищають від важкого перебігу хвороби, від ускладнень та смерті. Про це свідчать результати багатьох досліджень. Але вакциновані люди все одно можуть захворіти.

Останні дослідження показують, що дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу Дельта та 86% для штаму Альфа.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими у науковому виданні “The New England Journal of Medicine”, вакцина Pfizer має ефективність 93,7% проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Альфа”, та 88% для штаму “Дельта”.

Вакциновані люди мають в кілька разів менші шанси підхопити ковід, ніж нещеплені. Такі пацієнти трапляються, однак значно рідше, ніж незахищені.

Є істотні відмінності у перебігу ковіду для щеплених і нещеплених.

Якщо невакциновані можуть потрапити до лікарні та потребувати кисню, то для вакцинованих – це іноді неприємна, але переважно не страшна хвороба. Буває температура, слабкість, нежить, ломота, але, подібно до звичайних ГРВІ, ці симптоми не призводять до порушення дихання чи інших ускладнень.

Дослідження стверджують, що щеплені пацієнти передають інфекцію меншій кількості людей протягом коротшого часу, і це помітно. А якщо навколо такого хворого також вакциновані люди, то вдається уникнути масових спалахів у колективах, які ставалися регулярно у попередніх хвилях.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Безвіз із україною призупинять через зловживання із ковід-паспортами?

Вакциновані хворі

Понад 95% людей у ковідних відділеннях це – невакциновані люди.

Статистика МОЗ відображає подібні тенденції. За даними міністерства, в період з 15 червня по 15 вересня 2021 року, 99,2 % померлих від Covid-19 в Україні не були вакциновані.

Що варто знати вакцинованим?

Імунітет формується в середньому через 14 днів після другої дози щеплення.

Після вакцинації вірогідність захворіти набагато менша, але вона є, адже щеплення не захищає на 100%, кажуть у CDC – Центрі з контролю та профілактики захворювання США.

Ковід-сертифікати. Як перестати хвилюватися і отримати їх
Вакциновані люди можуть бути заразними, але менш вірогідно, що вони потраплять до лікарні чи помруть.

Навіть якщо вакциновані хворі не мають симптомів, ймовірність передачі вірусу іншим невакцинованим сусідам становить 38%.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Уряд Італії не відступає відполітики обов’язкової вакцинації

У CDC рекомендують вакцинованим людям продовжувати дотримуватися карантинних правил:

  • носити маски у приміщеннях, особливо, якщо хтось з рідних має ослаблений імунітет або супутні захворювання,
  • у разі появи симптомів вакцинованим людям теж варто тестуватися,
  • тестуватися через 5-7 днів після близького контакту з людиною з підтвердженим ковідом або з підозрою на ковід,
  • піти на ізоляцію у разі підтвердження ковіду.

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 2 Середній: 5]

Без матусі лишилося троє діточок. В Італії померла молода українка

Україна через призму фотооб’єктива – у Мілані завершилася виставка Енцо Делль’Аква