in

Наше досьє: Вибори Папи Римського. Конклав 2013

   Нового Папу Римського за зачиненими дверима обиратимуть 115 кардиналів. Усе це відбуватиметься під золотим склепінням Сикстинської капели. Кардинали обиратимуть духовного лідера всіх католиків і 266-го наступника Святого Петра.

Конклав скликається, щоб обрати нового Папу у двох випадках: після смерті попередника, або зречення, що буває вкрай рідко, коли Папа відмовляється від своїх повноважень.

Зречення від престолу Папи Венедикта XVI, про що наперед було оголошено 11 лютого, стало несподіванкою для всього католицького світу. Зречення сталося 28 лютого 2013 року – вперше від 1415 року.\

Конклав 2013 року

» “Вакантний престол”

Після зречення, розпочинається період Sede vacante – вакантного престолу, що триває до виборів нового понтифіка і впродовж якого Святий престол залишається не зайнятим.

» Сикстинська капела

Вибори майбутнього понтифіка відбуваються у стінах Сикстинської капели. Під час виборів кардинали замкнені всередині капели. Власне, конклав і перекладається з латини як ”під ключем”. Теоретично, Папою може стати будь-який дорослий неодружений чоловік-католик, хоча на практиці Папу обирають з числа кардиналів.

» Голосування

Щоб бути обраним, кандидат повинен отримати дві третини голосів. Для цього використовують різні виборчі бюлетені. Голосування відбувається у кілька турів. У випадку, якщо Папа не обраний одразу, до бюлетенів заносять імена двох кардиналів, які набрали найбільше голосів. Після кожного раунду бюлетені спалюють у печі, яка є в каплиці. Процес голосування триває, доки не обраний майбутній Папа Римський, і про це свідчить чорний дим з комина на даху каплиці.

» Обрання майбутнього Папи

Якщо необхідну більшість буде досягнуто, тоді кандидата-переможця запитують: “Чи приймаєте Ви Ваше канонічне обрання Верховним Понтифіком?” Якщо так, його запитують, яким іменем він хоче називатися. Новий Папа вибирає собі ім’я і відповідний номер, під якими він буде правити. Після цього світ повідомляють про призначення нового Папи білим димом з комина і дзвонами зі дзвіниці Святого Петра.

» “У нас є Папа”

З центрального балкона базиліки Святого Петра оголошують “У нас є Папа”. Тоді стає відома особа і ім’я обраного нового Папи.

Далі читайте ТУТ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія: політичний параліч після виборів

Що думають українці про італійські сім’ї?