in

Лукашенко хотів би взяти участь у переговорах РФ з Україною

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що РБ хоче брати участь у переговорах щодо мирного врегулювання війни в Україні.

Джерело: Лукашенко на засіданні Ради безпеки країни, міністр закордонних справ Володимир Макей після засідання СБ, цитує держінформагентство “БелТА”

Пряма мова Лукашенка: “Я хочу просто вперше вам позначити сьогодні нашу позицію, яка доведена до міністра закордонних справ і доручено МЗС її реалізувати.

Не може бути переговорів без участі Білорусі. Якщо ви нас ув’язали в це, насамперед, західні країни, то на цих переговорах, певна річ, має прозвучати позиція Білорусі.

Ми виходимо не з того, що нас в один кошик занурили з Росією. Ні. Ми виходимо з того, що ця війна – за парканом нашої країни. І вона серйозно впливає на ситуацію в Білорусі. Тому жодних сепаратних за спиною Білорусі домовленостей не може бути”.

Читайте також: ЗВІРСТВА РОСІЯН У БУЧІ: У ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТОЛИЦЯХ ПРОЙШЛИ АКЦІЇ НА ЗГАДКУ ПРО ЗАКАТОВАНИХ – ФОТО

Міністр закордонних справ Володимир Макей після засідання Ради безпеки РБ заявив, що “до України та Росії доведено позицію про необхідність участі Білорусі у переговорах”.

Макей також заявив, що “як один із слов’янських народів” Білорусь вимагатиме для себе “гарантій безпеки”. “Ми готові зробити свій посильний внесок і в переговорний процес. Не лише інтереси та гарантії безпеки мають бути передбачені щодо України та Росії, а й Білорусі”.Додатково: Лукашенко також анонсував нову зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним “найближчим часом”.

Читайте також: ПАПА РИМСЬКИЙ РОЗГОРНУВ ПРИВЕЗЕНИЙ ІЗ БУЧІ УКРАЇНСЬКИЙ ПРАПОР

Хоча режим Лукашенка офіційно не оголосив війну Україні, він продовжує надавати територію країни російському агресору як майданчик для дислокування і перекидання військ. З териорії Білорусі російьска армія завдає авіа та ракетних ударів по мирних містах України.

11 березня Лукашенко на зустрічі з Путіним у Москві заявив, що “Україна готувалася напасти на спільні війська РФ та РБ на території Білорусі”.

Секретар РНБО України Олексій Данілов неодноразово закликав білорусів не дозволити втягнути себе у війну РФ проти України: краще залишатися вдома, ніж вертатись назад вантажем “200”.

Білоруські “рейкові партизани” намагаються чинити опір російській агресії проти України, здійснюючи диверсії на залізниці, та заважаючи окупантам переикдати техніку в Україну.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Папа Римський розгорнув український прапор, привезений із Бучі

Росіяни розстріляли вокзал у Краматорську: десятки загиблих