in

Влада хоче змусити заробітчан платити податки

   Тотальне декларування доходів, яке Податкова хоче запровадити з 2013 року, вдарить в першу чергу по простих громадянах: заробітчанах та усіх інших фрілансерах.

Як пишуть «Коментарі», тотальне декларування дозволить податковій виявити одержувачів неофіційних доходів і змусити їх наповнювати скарбницю..

«Якщо буде затверджена система загального декларування, ми очікуємо збільшення надходжень від податку на доходи фізосіб рази в три. Ми навіть підготували нову форму декларації, яка спрощена. Ми прагнемо до того, щоб декларація була проста, зрозуміла, і люди не витрачали багато часу на її заповнення», — повідомив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України В’ячеслав Бусарєв.

Першими під «деклараційний удар» можуть потрапити трудові мігранти. За даними НБУ, в минулому році вони перерахували на батьківщину $ 1,890 млрд. За приблизними підрахунками, нелегально працюють за кордоном і, відповідно, не платять податків не менше половини наших «заробітчан».

Стягнувши податки з засвічених ними заробітків, в казну можна буде залучити додатково близько 1,3 млрд грн.

Ще одним додатковим джерелом наповнення скарбниці повинні стати представники тіньового сектора зайнятості – репетитори, домробітниці, няні, сантехніки та інші фрілансери.

Вказівка в декларації повної відсутності доходів навряд чи позбавить їх від уваги податківців.

У ДПС пояснюють, що мають намір аналізувати ідентифікаційні коди громадян, обчислювати тих, хто довгий час не декларує ніяких доходів, і з’ясовувати, за які кошти вони існують.

Варто зазначити, що відповідно до Податкового кодексу, за недостовірно зазначені в декларації відомості, якщо такі спотворення призвели до заниження податків, передбачений штраф в розмірі 25% від різниці між податковим зобов’язанням, розрахованим податковим органом і реально сплаченим фізособою.

При повторному порушенні штраф становить 50% від цієї різниці, в третій раз порушникові доведеться віддати 75% вказаної суми.

Введення загального декларування також дозволить фіскалам установити реальний майновий стан громадян. Адже в деклараціях крім отриманих доходів вказується також наявне в особи майно. У деяких випадках у податківців можуть виникнути питання про джерела доходів.
Зупинити податківців може лише парламентська більшість, яка завжди виступала проти декларацій для родичів, на яких записане все їх майно.

http://vidomosti-ua.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Міжнародна проща родин мігрантів до Зарваниці (АНОНС)

Україна перетворилась на країну для мігрантів з Азії, – нардеп