in

Відставки Януковича мало, люди вимагають суду, – лідери опозиції

   Трагічні події 18 лютого – це не сценарій української політичної опозиції, яка була, є і буде прибічницею винятково мирних форм протесту. Ми ніколи не закликали, не закликаємо і не будемо закликати людей до зброї. Це – наша принципова позиція. Смерть кожної людини – особиста трагедія кожного з нас.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів трьох опозиційних партій – ВО «Батьківщина», УДАР та ВО «Свобода».

«Три місяці глухоти Януковича до вимог Майдану в купі з постійною провокативною грою м’язами, потуранням безкарній агресії проти людей з боку силових структур та кримінальних елементів (так званих тітушок)  – ось причина вчорашньої безпрецедентної для України трагедії, вина за яку цілком і повністю лежить на владі», – йдеться у заяві.

На думку лідерів опозиції, «вести переговори із режимом, чия політика призвела до смерті багатьох людей, – справа вкрай неприємна. Але ми зобов’язані зробити все можливе і навіть неможливе, щоб запобігти подальшому кровопролиттю».

«Янукович перш за все має забезпечити повне перемир’я, гарантувати відсутність силового тиску на Майдан, відвести внутрішні війська та спецпідрозділи із зони безпосереднього контакту з Майданом, відмовитися від спроб «розчистити, розчавити чи придушити» Майдан»,– заявляють опозиціонери.

І додають, що «розпуск» Майдану як передумова, висунута Януковичем опозиції, є контрпродуктивною та відірваною від реалій.

«Не ми збирали Майдан, і не нам його розпускати! Люди самі вирішать, як їм бути – в залежності від того, коли і в який спосіб буде задоволено їхні вимоги», – переконують лідери опозиційних партій.

На переконання політиків, Янукович повинен нарешті усвідомити: в країні відбувається повстання проти нього особисто, спричинене усією його політикою за час чотирирічного правління.

«Доведені до відчаю люди вимагають вже не просто відставки Януковича, а суду над ним. Повернення до Конституції 2004 року не примха опозиції, а великий компроміс з боку Майдану. Сьогодні перспектива такого компромісу звузилася як ніколи», – йдеться у спільній заяві.

Політики підкреслюють, що опозиція має честь представляти інтереси Майдану перед владою, але кредит довіри, наданий нам людьми, не безмежний, а їхнє терпіння не безкінечне.

«Залишаються лічені години, щоб трагічний процес не став незворотнім. Вся повнота відповідальності за негайне припинення ескалації конфлікту, за вихід із глибокої політичної кризи лежить особисто на Вікторі Януковичу», – резюмують лідери опозиції.


Джерело:
ZAXID.NET

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Папа Римський молиться за загиблими українцями і просить миру

Протистояння на Майдані та звірства Беркуту (ВІДЕО)