in

Джемілєв розповів у парламенті Італії про окупований Крим

   Про окупований Крим і становище кримськотатарської спільноти говорили у середу в італійському парламенті на засіданні комітету із закордонних справ.

Головний доповідач − народний депутат України Мустафа Джемілєв − розповів італійським колегам про придушення демократії, переслідування та викрадення активістів і вимушену еміграцію людей з півострова. Оскільки до Криму не пускають міжнародних спостерігачів, тому західній спільноті важливо мати інформацію з перших уст, вважає лідер кримських татар Джемілєв.

На тлі нестабільності у південно-східній частині Середземномор’я та масового напливу біженців до Італії про біди кримськотатарського народу тут, звичайно, майже не згадують. На цьому зауважує аналітик римського Центру міжнародних студій (Ce.S.I.) Марко Ді Ліддо. Цією темою часом переймаються лише в академічних колах або окремі неурядові організації із захисту прав людини. Однак і за такої ситуації приїзд до Рима провідника кримськотатарського народу не є формальністю, переконаний експерт.

Санкції, лише санкції

Не виключено, що позиція Мустафи Джемілєва знайде підтримку в політичному естаблішменті Італії. Кримськотатарський лідер пропонує виключно мирний шлях подолання українсько-російського конфлікту, зокрема стосовно повернення Криму. Про це народний депутат розповів на зустрічі з активістами української громади в Римі.

На його думку, італійський уряд та керівники інших країн ЄС повинні керуватися головним методом при цьому: тиснути на Росію і змусити її відмовитися від свого агресивного курсу.

«Санкції проти Росії повільно, але діють. Якщо так піде далі, Росія сама буде змушена відмовитися від своєї хуліганської поведінки на міжнародній арені. Та, звичайно, дуже важливо, щоб цих санкцій дотримувалися всі країни», − сказав Мустафа Джемілєв.

Кримськотатарський форпост у Херсоні

Він повідомив, що від часу анексії півострів залишили 35 тисяч людей, із яких більше половини кримські татари. Вони виїздять переважно в західні регіони України, хоча Меджліс радить кримськотатарському населенню концентруватися у межах Херсонської області. З одного боку, це допомогло б посилити українську присутність на кордоні з Кримом, а з іншого – людям потім легше буде повертатися на батьківщину, вважає Мустафа Джемілєв.

«У нас з’явилася ідея створити військовий підрозділ із дислокацією в Херсонській області, який би складався із вихідців із Криму, не лише кримських татар. Президент Порошенко не заперечує. Нині триває обговорення, якій структурі він буде підпорядкований: Національній гвардії чи Міноборони? Адже так чи інакше Крим буде звільнений, це лише питання часу. У звільненому Криму не буде по-старому: тамтешні військові частини будуть мати і поліцейські функції», − повідомив у Римі народний депутат Джемілєв.

За його словами, попри тотальну дезінформацію та промивання мізків членам Меджлісу з боку російських агентів, переважна більшість кримських татар залишаються на проукраїнських позиціях. Місцевій владі вдалося переманити на свій бік лише трьох із 33 членів Меджлісу. Щоб протидіяти зомбуванню кримських татар, їм допомагають із облаштуванням супутникових антен і працюють над запуском радіостанції «Майдан».

Мустафа Джемілєв переконаний, що Україна має продовжувати економічну блокаду анксованого півострова. На його думку, абсурдно «годувати окупантів за свій рахунок», адже про забезпечення Криму тепер має дбати Росія. Колишній голова Меджлісу не розділяє побоювання, що така поведінка Києва сприятиме більшій агресії з Москви.
 

Радіо Свобода

————————————-

Вам потрібна віза для в’їзду в Італію чи дозвіл на проживання в Італії? Не знаєте звідки почати і що для цього потрібно? Скористайтеся нашим безплатним сервісом он-лайн Migreat: еміграція в Італію або поставте запитання нашим фахівцям з еміграційних справ.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Двоє українців потрапили за грати за крадіжку зі взломом

Путін і Берлусконі провели вихідні на Алтаї