in

До уваги вкладників. В Україні оголосили неплатоспроможним ще один банк

Банкрутство банку “Хрещатик” було штучно спровоковано Національним банком України.

Про це повідомляє 112.ua, аналізуючи думки політиків, чиновників і профільних експертів.

Відзначається, що, незважаючи на певні складнощі з ліквідністю і потребу в докапіталізації, банк міг продовжувати успішно працювати. Однак після приходу в “Хрещатик” куратора НБУ, у нього почалися постійні проблеми, які призвели до оголошення його неплатоспроможним.

“Хрещатик” за умов належного рівня підтримки міг успішно працювати і ще довго залишатися головним банком Києва. На жаль, за позиції НБУ, націленої на знищення банку, надавати йому підтримку означало направляти кошти в чорну діру”, — пише видання.

Читайте також: ЄС відмовляється від купюри номіналом у 500 євро

Зокрема, дії куратора Нацбанку, який блокував роботу фінустанови і рекомендував найбільшим клієнтам “Хрещатика” змінити обслуговуючий банк, привели до різкого відтоку коштів.

“З банку пішли такі стратегічні підприємства, як “Київводоканал”, “Київпастранс”, “Київський метрополітен” та інші. Втрата такого значного сегменту клієнтської бази відразу знизила ліквідність «Хрещатика» на 360 млн грн, що збільшило його і без того непросте становище. Зрозуміло, що в такій ситуації іншим акціонерам вкладати свої кошти в необхідну НБУ докапіталізацію просто не мало сенсу”, — йдеться в статті.

У підсумку, Київська міська рада, якій належить значна частка акцій банку, не виконала свої зобов’язання щодо докапіталізації. Крім цього, керівництво Нацбанку завадило акціонерам залучити іноземних інвесторів, які хотіли купити частку в “Хрещатику”.

“Шукали інвесторів для банку і інші акціонери. У 2015 р капітал фінустанови двічі намагалися залучити кошти іноземних інвесторів, і обидва рази — невдало. Купити частку в “Хрещатику” не змогли швейцарські фонди. Також не увінчалася успіхом спроба продати банк трьом інвесторам з ПАР — Нацбанк заблокував цю операцію. Ймовірно, вже тоді в плани глави НБУ Валерія Гонтаревої не входив порятунок провідного столичного банку”, — підкреслює 112.ua.

Відзначається, що “Хрещатик” став далеко не першим надійним українським банком, який був цілеспрямовано збанкрутований керівництвом Нацбанку.

Читайте також: Українці зможуть отримувати електронні гроші з-за кордону

“Ще не було прецеденту, коли після “господарювання” в великому банку тимчасової адміністрації, яку направила Гонтарева, його можна було б оживити. Адже основні клієнти, а значить і грошові потоки, розійшлися по інших фінустановах. Активи “Хрещатика”, які дісталися Нацбанку в рахунок отриманого рефінансування, будуть продані. І навіть на реструктуризацію кредитів, швидше за все, почнуть працювати люди, наближені до керівництва НБУ. Така доля спіткала вже не одну надійну українську фінустанову”, — йдеться в статті.

Видання зазначає, що заступник голови НБУ Катерина Рожкова пообіцяла провести розслідування і визначити винних у загибелі банку. “Але об’єктивної позиції від чиновників НБУ навряд чи варто очікувати. Адже основна причина того, що сталося — дії самого Нацбанку”, — резюмує 112.ua.

______________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна скасує ввізне мито на імпортні автомобілі?

Іловайськ – лицарі неба. Війну в Україні покажуть в Анконі