in

Енергетична криза в Європі може послабити підтримку України

Існує ризик того, що в міру зростання вартості електроенергії та наближення зими європейці можуть виступити проти західної стратегії економічної ізоляції Росії.

Попри спроби Кремля використовувати енергетику як зброю та зламати рішучість Заходу у підтримці України, США закликають Європу зберігати єдність щодо збереження санкцій проти РФ.

Про це пише CNN із посиланням на американських і європейських чиновників.

У США побоюються, що на тлі стрімкого зростання витрат на енергоносії, спричиненого російським вторгненням, підтримка санкційного тиску на Росію в Європі може знизитися.

Представники американської розвідки вважають, що знищення єдності серед західних країн щодо протистояння російській агресії є ключовим пріоритетом для президента Росії Володимира Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ІТАЛІЇ ПОНАД УСЕ СТАВЛЯТЬ ПРАВА ДІТЕЙ, – ЛЬВІВ’ЯНКА ПРО ЖИТТЯ У П’ЄМОНТІ

“Путін робить ставку на те, що він буде жорсткішим, ніж українці, європейці та американці, що він зможе виснажити українців, задушити їхню економіку, [і що] європейці, які зустрінуть зиму з високими цінами на енергоносії, втратять рішучість”, – заявляв раніше директор ЦРУ Вільям Бернс.

Офіційні особи Білого дому продовжують наполягати на тому, що вони не помітили видимих ​​розколів у єдиному фронті та певною мірою вважали дії Путіна водночас передбачуваними та такими, що лише зміцнюють рішучість європейських союзників.

“Ми вважаємо, що дії Росії лише посилили єдність серед європейців. Повідомлення, які Росія посилає кожному європейцю, полягають у тому, що вони ненадійні партнери. Тому ворожість до Росії лише зростає”, – сказав один високопоставлений чиновник США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНА МОЖЕ ПОВЕРНУТИ КРИМ ПРОТЯГОМ РОКУ

Але інші офіційні особи США вважають, що існує реальний ризик того, що в міру зростання вартості електроенергії та наближення зими європейське населення може виступити проти західної стратегії економічної ізоляції Росії.

“Росія безумовно хоче, щоб європейці нервували – енергетика є їхнім найбільшим інструментом для того, щоб налаштувати європейську спільноту проти війни”, – заявило джерело, знайоме із західною розвідкою.

Прямий вплив на Сполучені Штати залишається незначним, повідомили два джерела, знайомі з поглядами уряду США та Заходу, враховуючи, що Вашингтон зовсім не покладається на російський імпорт енергоресурсів і фактично є великим експортером зрідженого природного газу.

Але офіційні особи США уважно стежили за нещодавнім протестом проти високих цін на енергоносії в Чехії та пильно стежать за будь-якими ознаками зростання нестабільності в Європі.

“Ми, очевидно, уважно стежимо за цим. Ми все ще бачимо сильну рішучість і єдність на рівні керівництва, попри те, що Путін використовує енергетику в якості зброї. І президент США прагне зберегти цю єдність, рішучість і силу”, – сказав CNN речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ІТАЛІЯ ПЛАНУЄ СКОРОТИТИ СПОЖИВАННЯ ГАЗУ ТА ЗАКЛИКАЄ ЛЮДЕЙ ДО ЕКОНОМІЇ

Зазначається, що Білий дім доклав значних зусиль, щоб забезпечити постачання газу до країн, які, з одного боку, мають вирішальне значення для західної коаліції, а з іншого – є дуже вразливими до спроб Росії шантажувати своїми енергетичними ресурсами.

Загроза політичної нестабільності, яку офіційні особи США та ЄС вважають готовою для розпалювання правими елементами по всій Європі, уже давно визнається загрозою, але дотепер про неї рідко говорили відкрито.

Однак, багато чого, швидше за все, залежатиме від погодних умов, заявили CNN американські та західні чиновники. За словами одного з них, якщо зима буде м’якою, запасів газових сховищ, які вже перевищили контрольні показники, може бути достатньо, щоб запобігти широкому дефіциту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОКУПАНТИ У РОЗПАЧІ ЧЕРЕЗ НАСТУП УКРАЇНСЬКИХ ВІЙСЬК – ПЕРЕХОПЛЕННЯ СБУ

Зупинка “Північного потоку” – що відомо

31 серпня “Газпром” призупинив постачання газу в Європу “Північним потоком-1”. У компанії заявив, що на частинах трубопровідного компресора були виявлені витоки масла, і що обладнання довелося відключити до усунення витоку.

Своєю чергою Siemens Energy, яка зазвичай обслуговує турбіни Nord Stream 1, заявила, що такий витік не повинен зупиняти роботу трубопроводу.

2 вересня “Газпром” оголосив про повну зупинку прокачування газу трубопроводом “Північний потік” на невизначений термін. 3 вересня Білий дім відреагував на повну зупинку “Північного потоку”.

На тлі триваючої зупинки російського газопроводу “Північний потік” спотова ціна газу в Європі вранці 5 вересня підскочила на 30%, майже до 2900 доларів за тисячу кубометрів. Однак станом на 12 вересня ціни на газ у Європі впали більш ніж на сім відсотків. Жовтневий ф’ючерс на біржі ICE торгувався на рівні 2020 доларів за тисячу кубометрів.

Обговорити новини, важливі українцям в Італії, можна приєднавшись до групи у Facebook Українці в Італії Разом, або до Телеграм-каналу https://t.me/ucrainiitalia

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Окупанти у розпачі через наступ українських військ – перехоплення СБУ

Депутати з Москви і Санкт-Петербурга вимагають відставки Путіна