in

Збочений символізм Януковича

   У День Соборності і Свободи в Україні набувають чинності закони, які фактично встановлюють диктатуру

Попри блокування вчора увечері друкарні й намагання спершу затримати процес друку, а потім – знищити щойно надрукований тираж, газети «Голос України» й «Урядовий кур’єр» таки опублікували скандальні закони, ухвалені 16 січня, а також не менш скандальний закон про Держбюджет-2014. Що фактично узаконило в державі суттєве скорочення свободи слова та прав громадян.

Серед законів, «ухвалених» 16 січня з порушеннями не лише норм регламенту, а будь-яких норм голосування, такі:

Закон «Про зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» та інших процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян». Він запроваджує найбільше обмежень, набуває чинності на наступний день після опублікування в офіційній пресі, крім підпункту 5 пункту 18 розділу I закону, який вступить в дію з 1 травня 2014 року (про купівлю sim-карт за паспортами).

Закон про зміни до Регламенту Верховної Ради спрощує порядок надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів, які скоїли злочин. Цей закон на практиці дає шанс легко притягнути до відповідальності опозиційних депутатів. Набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Закон «Про відповідальність за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі» – набуває чинності через місяць з дня його опублікування. Закон про «листи щастя від ДАІ», який раніше неодноразово відтерміновували.

Закон щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів – набуває чинності через півроку з дня його опублікування. Цей закон встановлює можливість не допуску до матчів тих, хто хуліганив під час перегляду матчів раніше.

Закон про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо заочного кримінального провадження – набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Закон – «подарунок» для Юлії Тимошенко, яка вперто ігнорує засідання суду у справі щодо ЄЕСУ.

Закон про звільнення від кримінальної відповідальності учасників мирних зібрань, що відбувалися з 21 листопада до 26 грудня (набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і підлягає виконанню протягом місяця). Цей закон фактично звільнить від відповідальності «беркутівців», які побили мирних мітингувальників і журналістів.

Закон «Про внесення зміни до закону України «Про безоплатну правову допомогу» про відстрочення набуття чинності положень пункту 6 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Закон відтерміновує на рік ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Закон, яким вводиться відповідальність за наругу над місцями поховання учасників Другої світової війни. Набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Ініціатива комуністів, котрі своїми руками допомогли встановити в Україні диктатуру.

Закон, що змінює Кримінальний кодекс в частині відповідальності за заперечення чи виправдання злочинів фашистів і їх прибічників. Набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. «Подарунок» ВО «Свобода» й іншим радикальним партіям та угрупованням.

Закон, яким вносять запропоновані урядом правки до Податкового кодексу, яким поновлюється звільнення імпорту природного газу в Україну від податку на додану вартість, припинене наприкінці 2013 року. Набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Символічно, що всі ці закони підготували акурат до Дня Соборності і Свободи України. Нагадаємо, протести в Україні розпочалися також на День Свободи (який встановив В. Ющенко і пізніше скасував В. Янукович) – у річницю Помаранчевої революції, 22 листопада. Тоді напередодні Віктор Янукович припідніс співвітчизникам не менш серйозний «подарунок» – рішення призупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Збочене розуміння наразі чинним президентом України символіки днів Свободи вражає. Хтозна, може, даються взнаки наслідки не менш символічного удару по голові ялиновим вінком – коли проти нього повстало навіть власне дерево-покровитель (за гороскопом друїдів, деревом-покровителем Януковича є ялиця)…

http://www.gazeta.lviv.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський дипломат критикує ЄС за підтримку українських націоналістів

Революція прозріння