in

Зрив асоціації України з ЄС вивів людей на вулиці

   В ніч на п’ятницю в різних містах України пройшли мітинги на знак протесту проти призупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС, про яку у четвер оголосив український уряд.

Акції відбулися зокрема в Донецьку, Івано-Франківську, Луцьку, Ужгороді, Львові.

У Києві на Майдані Незалежності, за повідомленнями, зібралися від 1000 до 2000 людей. До них приєдналися опозиційні політики, зокрема лідер партій “Батьківщина” Арсеній Яценюк, УДАРу Віталій Кличко, “Свободи” Олег Тягнибок, а також колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

В центрі міста перебували кілька автобусів з силовиками. Підхід до адміністрації президента на вулиці Банковій в Києві також перекрили автобуси з силовиками.

У четвер Кабінет міністрів розпорядився призупинити процес підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС, оскільки не отримав від Євросоюзу відповіді на питання про компенсацію втрат, які країна зазнає через скорочення товарообігу з Росією та країнами СНД.

Розчарування

Жаль і розчарування у зв’язку з рішенням українського уряду щодо асоціації висловили представники ЄС і США.

“Якщо повідомлення на цю тему правдиві, і якщо це остаточне до саміту ЄС у Вільнюсі рішення українського уряду, то ми розчаровані”, – заявила офіційний представник держдепартаменту США Дженніфер Псакі на брифінгу, повідомляє агенція “Інтерфакс”.

Водночас пані Псакі висловила сподівання, що перешкоди на шляху до підписання Україною угоди з ЄС все ще можна усунути.

“Ми віримо, що ще достатньо часу для того, аби усунути всі перешкоди на шляху підписання угоди про асоціацію за умови докладання зусиль і дотримання зобов’язань”, – сказала вона.

Своє розчарування висловив і Лінас Лінкявічюс, міністр закордонних справ Литви, яка зараз головує в ЄС.

“Новини з України розчаровують. Ми взяли до відома рішення українського уряду, але хочемо більшої чіткості”, – цитує “Інтерфакс” заяву пана Лінкявічюса

За його словами, президент Янукович повинен втілити європейські прагнення українського народу, який належить європейській сім’ї.

“Україна, європейська держава з 46-ма мільйонами населення, за останні роки стала ближче до ЄС. Український народ вже утвердився в думці, що він належить європейській сім’ї. Президент Янукович має втілити європейські прагнення української людей”, – наголосив пан Лінкявічюс.

“Враховуючи, скільки вже було досягнуто на цьому шляху, рішення уряду – не вдале” , – додав він.

Пан Лінкявічюс також відкинув ідею про тристоронній діалог між Україною, Росією та ЄС, запропоновану українським урядом, оскільки вона, за словами литовського міністра, “не є варіантом і не має прецедентів”.

“Пропозиція ЄС про двосторонню асоціацію залишається на столі, і ми не бачимо ніякої ролі для третьої країни в цьому процесі”, – сказав він.

“Двері не закрито”

Спостерігачі від моніторингової місії Європарламенту Пет Кокс і Олександр Квасневський також розчаровані рішенням української влади.

“Європейський Союз доклав величезних зусиль для співпраці з Україною протягом останніх 18 місяців, не в останню чергу за допомогою цієї місії. Тайм-аут, який вирішила взяти українська влада, не позбавлений очевидних серйозних ризиків і, швидше за все, триватиме досить довго, а процес, якщо колись поновиться, буде ускладнений через рішення, ухвалене сьогодні”, – йдеться в заяві моніторингової місії, яке цитують “Українські новини”.

На думку Кокса й Квасневського, ЄС має запевнити Україну, що двері в Європу для неї не буде закриті.

Кокс та Квасневський додають, що взяли до уваги зауваження прем’єр-міністра Миколи Азарова про “напружений стан економіки і тиск з боку Росії, що різко збільшився в останні тижні”.

У повідомленні зазначається, що 22 листопада Кокс і Квасневський відвідають Верховну Раду, після чого зустрінуться з Юлією Тимошенко.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Римі тривають заходи вшанування жертв Голодомору в Україні

Salta l’accordo UE-Ucraina