in

Ковбаса без м’яса

  Навіть у найдорожчі українські ковбаси додають крохмаль, барвники, згущувачі й інші заборонені та шкідливі складники

 

Дослідження фахівців центру незалежних експертиз «Тест» виявило, що в «лікарській» ковбасі вітчизняних виробників до 10% складу продукту взагалі неможливо ідентифікувати, повідомляє УНІАН.

«До вареної ковбаси і взагалі у подрібнені до пастоподібного стану продукти можна більше чогось додавати, більше хитрувати», – розповідає фахівець.

Постійними складниками ковбаси є крохмаль, барвники, згущувачі й інші синтетичні добавки. Щоб зекономити на м’ясі, виробники також додають жир, рослинний білок, гідролізат свинячої шкіри, клітковину тощо. Вже звично до складу ковбаси входить начебто нешкідлива соя. Але навіть у найдорожчих ковбасах знаходять генно-модифіковану сою, заборонену в Україні, хоча виробники не вказують цього на етикетці.

«Ковбаса вищого ґатунку нібито не містить сою, але навіть восени у нас було 15 зразків ковбасних виробів різних виробників і з них 30% містили ген ліктину, тобто ген, властивий сої і ніякому іншому організму», – попереджує спеціаліст.

Тож купуючи «лікарську» ковбасу, спеціалісти радять уважно вивчати маркування: на упаковці повинен стояти номер держстандарту ДСТУ 4436:2005, перелік інгредієнтів має бути коротким, а назва не може містити зайвих слів. 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Опитування: Ви візьмете участь у Парламентських виборах-2012?

Українська бібліотека в Римі запрошує