in

Майбутнє Авакова: СІЗО чи політична еміграція

Генеральна прокуратура готує документи для екстрадиції екс-губернатора Харківської області в Україну. Опозиція закликає Італію відпустити політика

 

Компанія українських навколополітичних в’язнів незабаром може поповнитися за рахунок колишнього губернатора Харківської області, бізнесмена й політика, керівника Харківської обласної організації партії Батьківщина Арсена Авакова.

В кінці січня влада України оголосила екс-чиновника у міжнародний розшук. За поданням слідчого прокуратури Харківської області Червонозаводський районний суд Харкова обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

Правоохоронці вирішили, що Аваков ухиляється від слідства. “З урахуванням уваги громадськості до цієї справи, ми всі розуміємо, що він як особа, щодо якої було порушено кримінальну справу, знав про те, що ця справа порушена, і знав про обов’язок з’явитися в орган досудового слідства”, – заявив представник прокуратури Харківської області Олександр Бабіков.

За його словами, Авакову неодноразово направлялися повістки та повідомлення про необхідність з’явитися в прокуратуру для отримання письмової постанови про порушення кримінальної справи стосовно нього.

Незабаром співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров звернувся в Інтерпол з листом, в якому висловив надію, що ця міжнародна організація “не стане виконувати політичне замовлення на арешт Авакова”. Правозахисник заявив, що кримінальне переслідування бізнесмена й політика носить політичний характер і його головна мета – позбавити політика можливості брати участь у парламентських виборах.

“Арсен Аваков очолює Харківську обласну організацію партії Батьківщина. Він був успішним губернатором і одним з двох основних претендентів на пост мера Харкова на місцевих виборах в жовтні 2010 року. Вибори виграв регіонал Геннадій Кернес, але його перевага була мізерною й супроводжувалося численними порушеннями виборчого закону” , – заявив Захаров в листі.

Автор документа також відзначив, що на даний момент Аваков має найвищий рейтинг серед харківських політиків і є найвірогіднішим переможцем на виборах до Верховної Ради по одному з округів в Харкові. “Кримінальне переслідування має на меті заплямувати Авакова й позбавити його можливості брати участь у парламентських виборах в жовтні 2012 року”, – сказано в листі Захарова.

Втім, до правозахисника міжнародне відомство не прислухалося. 26 березня екс-губернатора заарештували в Італії. Політик був затриманий в місті Фрозіноне. У відповідь на такий поворот подій, керівництво партії Батьківщина направило листи генеральному секретарю Інтерполу та уряду Італії з проханням врахувати політичну вмотивованість кримінального переслідування Авакова й звільнити його.

У листах відзначається, що екс-губернатора Харківщини й керівника обласної партійної організації Батьківщини Авакова, “як і Юлію Тимошенко, Юрія Луценка й багатьох інших опозиційних лідерів, звинувачують за горезвісною статтею 365 Кримінального Кодексу України – перевищення влади та службових повноважень”. “Ця неконкретна стаття КК України … використовується нинішньою українською владою для здійснення репресій проти політичних опонентів шляхом виборчого кримінального переслідування”, – говориться в листі.

У партії Тимошенко зазначають, що уряди США, провідних європейських країн, а також європейські інституції неодноразово закликали українську владу змінити цю статтю Кримінального кодексу, а також забезпечити звільнення політв’язнів і їх участь в парламентських виборах 2012 року.

“Враховуючи це, керівництво Батьківщини просить Інтерпол на підставі ст. 2, 3 і 41 статуту Міжнародної організації кримінальної поліції Інтерпол відмовити правоохоронним органам України в організації розшуку, затримання та екстрадиції в Україну Авакова Арсена Борисовича як особи, щодо якої здійснюється політичне переслідування”, – відзначили в прес-службі.

З цієї ж причини Батьківщина попросила італійський уряд також не надавати згоду на екстрадицію Авакова.

Тим часом, Генеральна прокуратура України на запит італійської сторони розпочала підготовку пакета документів для екстрадиції Авакова в Україну.

У свою чергу, захисники Авакова мають намір подавати документи на надання політичного притулку своєму підзахисному в Італії. “Я сьогодні виходив на контакт із захисниками Арсена Борисовича, в найближчі дні відбудеться перший суд, попереднє засідання італійського суду в місті Римі, і є клопотання, я висловив такий намір, бути допитаним як свідок захисту. Якщо я отримаю підтвердження завтра, що суд прийняв це клопотання, я сподіваюся бути в суді “, – заявив нардеп від БЮТ Сергій Пашинський.

“Ми будемо категорично вимагати від Арсена Борисовича, щоб він просив політичний притулок. Сподіваюся, що його адвокати відповідні клопотання подадуть”, – додав Пашинський.

 


Николай Еременко
ЛIГАБiзнесIнформ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Страсті Христові у нотах української скрипки

У соборі Св. Софії у Римі пройдуть дні духовного оновлення