in

Московські угоди: про що домовилися Путін і Янукович

   Знижка на газ –  $268,5 за тисячу кубометрів замість $400, які Україна платила досі та курівля українських облігацій на суму $15 млрд. – це аукціон небаченої щедрості з боку Росії. Але що Кремль отримав взамін за свою щедрість?

 В оприлюднених документах, підписаних під час зустрічі у Кремлі між президентами Росії та України нема жодного слова або навіть натяку про вступ України до Митного союзу. Натомість йдеться про широку двосторонню промислову кооперацію, урегулювання перебування Чорноморського флоту Росії у Криму та скасування мит для металургів.

Замість вступу у Митний союз – узгодження зовнішньої політики та уніфікація стандартів
Свідченням того, що Україна де-факто увійшла у Митний союз стала заява Володимира Путіна, який повідомив, що відтепер дві країни будуть узгоджувати свої кроки у зовнішній політиці.  

Окремо варто відзначити задекларовані наміри про відновлення економічного співробітництва між Україною та Росією та усунення усіх бар’єрів, які досі існували на цьому шляху. Тобто після запеклих торгових воєн Росія зносить барикади і запрошує Україну за стіл переговорів. Обидві країни налагоджують попередні торговельні відносини, які були суттєво зіпсовані після того, як українська влада задекларувала намір підписати Угоду про асоціацію із Євросоюзом.

Далі сторони декларують «розробку і підписання в стислі терміни Меморандуму про сприяння Російської Федерації щодо зближення технічних регламентів України і Митного союзу». Іншими словами Україна, не вступаючи у Митний союз, приводить свої норми, правила і закони у відповідність до вимог цього утворення.

Усі ці наміри мають бути втілені у конкретних проектах. Зокрема:

Співпраця у літакобудуванні
Виробництво АН-124 можливе лише при двосторонній співпраці. Це пояснюється походженням комплектуючих літака та авторськими правами на модель, якими володіє КБ «Анотонов».
Ще одним літаком, який Україна і Росія мають намір випускати разом буде АН-70. Росія зацікавлена у їх виробництві, оскільки Міноборони РФ має намір взяти їх на озброєння. Самостійно Україна не в змозі була випускати ці літаки, а спроби залучити іноземні кредити не були успішними.

Військово-промисловий комплекс
Складати АНи без двигунів з «Мотор-Січі» неможливо. Росіяни недаремно цікавилися стратегічними об’єктами України.
Приватизація цих заводів заборонена законом. Це стратегічні об’єкти. Однак, маючи більшість у Верховній Раді, будь-яке із цих підприємств можна вивести із переліку заборонених для приватизації.
Один із пунктів угод свідчить про те, що цей сценарій невдовзі стане реальністю. У ньому йдеться про те, що Україна та Росія повинні «приділити пріоритетну увагу розвитку українсько-російського військово-технічного співробітництва, кооперації підприємств оборонних галузей промисловості, створенню спільних підприємств у військово-технічній сфері».

Чорноморський флот
Роль Росії стане вагомішою також і в Криму. Зокрема пропонується «внести на розгляд урядів до кінця першого кварталу 2014 року узгоджені пропозиції про збільшення участі Російської Федерації в розвитку соціально-економічної сфери Севастополя та інших населених пунктів – місць дислокації військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

Серед підписаних документів є також додаткові угоди щодо Чорноморського флоту Російської федерації. Російська сторона пропонує Україні підписати міжурядові угоди про погодження вільного пересування військових формувань Чорноморського флоту РФ поза межами їх дислокації пов’язаних із їхньою діяльністю. Також пропонується погодити порядок перетину державного кордону України військовими кораблями, суднами забезпечення, літаками РФ і військовослужбовцями. Планується також врегулювати реєстрацію у міграційних органах України військовослужбовців Чорноморського флоту РФ, громадян та членів їх сімей.
Окрім того, росіяни хочуть модернізувати свій флот, який базується у Криму.

Ядерна галузь
Україна і Росія відновлять реалізацію заходів з організації в Україні виробництва ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000 за російськими технологіями. Окрім того, Росія фінансуватиме проект спорудження енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.
Тобто, від співпраці з американською Westinghouse Україна, мабуть, відмовиться.

Космічна галузь
Сторони також продовжать роботу зі створення єдиного навігаційно-часового простору України та Російської Федерації на базі системи ГЛОНАСС, щодо забезпечення подальшої реалізації проектів «Наземний старт», «Морський старт» та програми «Дніпро».

Освіта
Два президенти домовили про те, щоб у Росії посилилася підтримка викладання і вивчення української мови.

Рубль
Віктор Янукович і Володимир Путін доручили урядам двох країн виконати пункт 1.2. «Дорожньої карти» про включення російського рубля у першу групу Класифікатора іноземних валют і банківських металів Національного банку України.

Міст через Керченську протоку
Президенти також домовилися про «спільні дії з організації будівництва та поетапної реалізації проекту створення транспортного переходу через Керченську протоку».
Сторони у 2014 році разом розроблять техніко-економічне обґрунтування, на підставі якого будуть прораховані потоки вантажів та пасажирів та буде ухвалюватися рішення про його проектування і будівництво. Крім того, на підставі ТЕО буде визначено майбутній тип транспортного переходу – у вигляді тунелю чи мосту.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

I giorni della vergogna. Gli insulti a Cécile Kyenge e all’Italia

За рік дії антитютюнового закону заборона курити в громадських місцях стала соціальною нормою