in

Найбільш впливовими людьми України названо Януковича, Ахметова і Льовічкіна

   Журнал “Корреспондент” у рамках щорічного проекту ТОП-100 назвав імена 100 найбільш впливових людей України

До ТОП-100 увійшли політики, бізнесмени, діячі культури та спортсмени. При підготовці рейтингу журналісти редакції враховували думки 16 експертів у різних галузях.

ТОП-100 цього року – спроба допомогти читачам журналу оцінити вплив окремих особистостей в умовах нового етапу в історії України, коли фактично вся влада в країні перебуває в руках однієї політичної сили.

Роблячи свій вибір, редакція враховувала популярність політиків і ступінь їх впливу на життя держави, масштаби керованих компаній і лобістські можливості для бізнесменів, а також масовість шанувальників – для діячів культури і спортсменів. Таким чином, рейтинг ТОП-100 – вибір редакції журналу, заснований на думках експертів.

Віктор Янукович, який зайняв перше місце в рейтингу ТОП-100 цього року, не новачок на цій позиції: в 2007-м він вже очолював список Корреспондента. Однак потім два роки підряд поступався першим місцем лідерові БЮТ і тоді прем’єр-міністру Юлії Тимошенко.  

Позиції першого номера в списку найбільш впливових українців цього року як ніколи сильні: багаторічна війна між Президентом, Кабміном і парламентом з обранням Януковича главою держави завершена.

Чітка вертикаль, вибудувана в лічені місяці, а також досить високий рейтинг як самого Януковича, так і його Партії регіонів, не залишають, здавалося б, опозиції шансів. Схоже, ця політична сила прийшла до влади всерйоз і надовго.

Однак аналітики переконані, що такий стан речей тимчасовий, адже нинішню владу не можна назвати командою, здатною оновити країну реформами. А методи, за допомогою яких нинішній топ-менеджмент України намагається вивести країну із кризи, отримують  неоднозначні оцінки та у результаті здатні потягнути рейтинг Януковича вниз.

Друге місце в ТОП-100 третій рік підряд займає донецький підприємець Рінат Ахметов, власник найбільших в Східній Європі статків в 17,8 млрд дол. Його позиція обумовлена потужним впливом на економіку держави, вагомою роллю в партії влади, а також активною участю в спортивному житті країни.

Третє місце в списку зайняв голова Адміністрації Президента України, його однодумець і політичний партнер, до того ж – один із найбільш впливових людей у Партії регіонів Сергій Льовочкін.

Замикають першу п’ятірку прем’єр-міністр України Микола Азаров і перший віце-прем’єр Андрій Клюєв. Значною мірою від їх діяльності залежить політичне майбутнє Януковича: на кожний прорахунок Кабміну країна відповідає падінням рейтингу Президента.

Крім усього іншого, Клюєв, власник статків в 100 млн дол., – один з типових представників нового топ-менеджменту України, які поставили жирну крапку в суперечці, чи треба відокремлювати владу від бізнесу.

Цікаві факти:

Першу шістку рейтингу ТОП-100 зайняли представники однієї правлячої партії. Такого ще ніколи не було. Це свідчить про повну домінанту Партії регіонів.

32 людей у списку – з однієї партії, Партії регіонів. Це абсолютний рекорд за всю історію проведення рейтингу:  ніколи ще одна партія не делегувала в ТОП-100 настільки потужне представництво.

Рік тому у ТОП-100 самих впливових українців було десять регіоналів, в 2008-му – 11 представників цієї партії, в 2007-му – 17 людей з партквитком ПР. Опозиційний БЮТ зібрав у ТОП-100 усього 11 чоловік, та й то троє з них уже приєдналися до правлячої коаліції.

44 людей – новачки рейтингу. Це ще один рекорд. Ніколи в списку ТОП-100 не було стільки нових осіб. В 2007-му було 27 нових членів ТОП-100. В 2008-му – 30. В 2009-му – 31 людей.

42 чоловік у списку найбільш впливових людей України одночасно входять у рейтинг Корреспондента “Золота сотня” – 100 найбагатших багатих українців. Сумарний “гаманець” цих багатіїв (49,9 млрд дол.) дорівнює річному бюджету України.

27 учасників рейтингу трудяться у виконавчій владі, тобто більше чверті списку. Серед них Президент України, прем’єр-міністр, віце-прем’єри та глави всіх силових відомств і міністри Кабінету Міністрів.

20 чоловік у рейтингу представляють законодавчу владу. 12 народних депутатів України з нинішнього списку ТОП-100 – учасники пропрезидентської коаліції, інші перебувають у формальній опозиції. Усього ж у списку самих впливових 17 людей в опозиції до влади. Тобто, практично кожний шостий учасник рейтингу.

Тільки 13 людей у рейтингу ТОП-100 виявили себе поза політикою і бізнесом. Четверо з них релігійні діячі. Ще в рейтингу по двох представники від журналістики, музики, кіновиробництва та троє – від спорту.

50 років – середній вік учасників рейтингу. Сім найбільш впливових людей у країні – жінки, 93 – чоловіки.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

На Венеціанському кінофестивалі освистали новий фільм з Ольгою Куриленко

Оплата санаторії (Скачайте бланк та інструкції)