in

Податок на немовлят

   Його запровадили в Україні недавно, з 1 липня цього року, але він змусив майбутніх мам не на жарт стривожитися

Йдеться про те, що з 1 липня набув чинності закон №231-VII «Про внесення змін до деяких законів України про призначення та індексації пенсії». Тобто відтепер підприємства, де працювали мами, сплачуватимуть у державний фонд гроші, cума яких, за попередніми підрахунками, дорівнює кільком зарплатам за період допологової та післяпологової відпустки. Ця відпустка становить 126 днів (70 днів до пологів і 56 — після. Якщо пологи були важкими, з ускладненнями, то додають ще 14 днів).

«Насправді це метод держави нині — стягнути з підприємств іще трохи додаткових коштів у держбюджет, щоб закрити хоч якісь дірки. У такий спосіб бізнес оплачуватиме роботу людини, яка не працює на підприємстві, а «працює» в інтересах держави — народжує і виховує дитину, громадянина України. Це ж своєрідний податок на народження дитини. Тільки платить його не родина, а роботодавець», — прокоментував чергове здирство уряду народний депутат України Олександр Бригинець.

Тепер жінки на період вагітності й після пологів будуть застрахованими особами. Відпустку — допологову та післяпологову — зараховуватимуть до страхового стажу, призначаючи пенсії. Але, переконаний пан Бригинець, це призведе до того, що невеличкі підприємства в тіньовий спосіб вирішуватимуть проблему зайвих витрат: звільнятимуть породіллю чи зменшуватимуть їй зарплату в останні місяці перед декретною відпусткою.

Нині жінки дітородного віку жваво обговорюють ці законодавчі зміни. З одного боку, дуже добре, що декретну відпустку зараховуватимуть до страхового стажу. Це особливо важливо для багатодітних матерів. А з іншого… Не секрет, що часто перед декретною відпусткою вагітні жінки, які працювали, домовлялися з керівництвом, щоб їм підвищили зарплату, бодай на папері, бо тоді зростали й декретні виплати. І нерідко керівництво йшло назустріч майбутнім мамам. Та чи піде за нинішніх умов? Чи не станеться так, що молодих жінок не захочуть брати на роботу, бо в разі пологів підприємствам доведеться платити за них податок?

Для « газети»

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія відкриє ще один візовий центр в Україні

Депутати пропонують скасувати податок на грошові перекази