in

Порошенко готується стати президентом

   Петро Порошенко після обробки 90% бюлетенів набирає понад 54% голосів і претендує на виграш президентських виборів у першому турі.

Тим часом пан Порошенко обіцяє боротися за повернення Криму Україні і має намір прискорити АТО на Донбасі.

За результатами обробки 90,01% електронних протоколів, Петро Порошенко набирає 54,22% голосів, Юлія Тимошенко – 13%. За Олега Ляшка віддали голоси 8,43% виборців, за Анатолія Гриценка – 5,42%, а за Сергія Тігіпка – 5,27%.

У своїх перших коментарях для преси після оголошення попередніх результатів виборів пан Порошенко заявив, що залишить Арсенія Яценюка на посаді голови уряду.

“Я вважаю, що діяльність Арсенія Петровича на даному етапі є достатньо вдалою”, – сказав він.

Кандидат у президенти також сказав, що підтримує антитерористичну операцію на Сході, однак вважає, що вона має тривати “години”, а не місяці. При цьому він пообіцяв діалог з жителями Донбасу, сказавши, що відвідає цей край на посаді президента.

Мешканцям Донбасу він пообіцяв пообіцяв використання російської мови без жодних обмежень, “у тому числі на офіційному рівні”.

Він також висловився за те, щоб роззброїти всіх громадян, які незаконно володіють зброєю в усіх куточках України.

Пан Порошенко повідомив, що Україна готує позови до низки міжнародних інстанцій щодо анексії Криму Росією.

Бізнесмен і політик також заявив, що продасть усі свої бізнес-активи, окрім “5 каналу”. “5 канал” ніколи не продавався і продаватися не буде”, – сказав він на брифінгу у Києві.

Захід задоволений

Західні спостерігачі та міжнародні організації привітали проведення в Україні конкурентних виборів.

Росія своїх спостерігачів не надсилала.

Спостерігачі ОБСЄ відзначили високу професійність тих, хто готував вибори з огляду на складну ситуацію.

А голова делегації Європарламенту Йоран Ферм сказав: “Якби ми не визнавали ці вибори, це означало б, що будь-яка войовничо налаштована меншина може впливати на хід будь-яких виборів будь-де у світі”.

На думку Карла Ламерса, представника делегації Парламентської Асамблеї НАТО, українці ще раз продемонстрували, що хочуть “взяти власну долю у свої руки”.

Базований у США Національний демократичний інститут вважає, що вибори президента були проведені належним чином, особливо з огляду на серйозні виклики, що стояли і перед українською владою, і перед виборцями.

А екс-держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка очолювала делегацію НДІ в Україні, сказала, що українці продемонстрували світові своє прагнення зберегти суверенну, єдину і демократичну країну.

Вона також додала, що за десятки років спостереження за виборами НДІ “дуже рідко мав настільки позитивні відгуки щодо процесу виборів”.

У спільній заяві голови Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу та президента ЄС Герман ван Ромпея сказано: “Спішне проведення цих виборів є важливим кроком до деескалації напруження та відновлення безпеки для всіх українців”.

Європейський Союз також привітав заяву Росії про те, що вона поважатиме результати голосування.
Володимир Путін

Кремль обіцяє діалог

Тим часом у Кремлі кажуть, що готові до діалогу з Петром Порошенком у ролі президента.

Таку заяву поширив голова МЗС Росії Сергій Лавров.

А голова адміністрації Кремля Сергій Іванов повторив раніше сказані слова Володимира Путіна про те, що Росія поважатиме вибір українців.

Пан Іванов також заявив, що Кремль готовий до позову України у зв’язку з приєднанням Криму.

“Будемо чекати позовної заяви в такому випадку, якщо він (Петро Порошенко – Ред.) збирався”, – сказав він.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

За кордоном проголосували 37,5 тисяч українців

Результати виборів Президента України на виборчій дільниці у Римі