in

Розділення ”безвізової заявки” України та Грузії. Що це означає на практиці

Цього тижня Європейська комісія планує подати до Ради ЄС пропозицію про скасування візового режиму для громадян Грузії.

Лише Грузії, а не України.

До Європравди вже звернулися кілька колег з проханням пояснити, що це означає.

Адже, на перший погляд, сталося “непоправне” – принаймні, так можуть подумати ті, хто слідкує за новинами про безвізовий режим.

Рівно 10 днів тому з трибуни Верховної ради нам повідомили: Україні критично важливо лишитися в одній зв’язці з Грузією. Бо інакше, як стверджують фахівці, Україна надовго лишиться з візами. “Зараз вирішується доля, чи буде Україна  йти разом із Грузією, чи нас від’єднають з усіма відповідними наслідками”, – заявила тоді глава комітету ВР з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко.

Тому тепер – складається враженя – події пішли за негативним сценарієм.

То що ж сталося? Чи можна говорити про “візову катастрофу”?

Спробуємо коротко пояснити.

По-перше (це не ключовий момент, але його варто пам’ятати): офіційного рішення Єврокомісії ще немає. І деякі деталі його формулювання можуть бути важливими.

Українсько-грузинську пропозицію Єврокомісії по безвізовому на даному етапі точно розділять. Принаймні, про це свідчать (і раніше стверджували!) джерела ЄвроПравди.

То ж грузини матимуть додатковий привід для радості – раніше, ніж українці.

Але маємо заспокоїти – приводу говорити про #зраду немає. На щастя. Принаймні, наразі немає.

Інформація, яку має “Європейська правда”, свідчить, що пакет “Грузія+Україна” зберігається. Він буде просто технічно розділений. Ненадовго, лише на півтора місяці.

Отже, пояснимо, що має відбутися найближчим часом.

Наступного тижня ЄК дійсно подасть законодавчу пропозицію про скасування безвізового режиму для короткострокових поїздок громадян Грузії до країн ЄС. За процедурами Євросоюзу, після цього “заявка” Єврокомісії має пройти тривалу процедуру узгодження – і між країнами-членами Євросоюзу, і на рівні Європарламенту.

Це не означає, що безвізовий режим для Грузії під загрозою. Ні. Просто такою є процедура. А для ЄС процедури – важливі.

Отже, процедура проходження “безвізової заявки” в органах ЄС забирає не менше місяця. Таким чином, вона буде готова для затвердження Радою ЄС не раніше, ніж наприкінці березня.

А тепер – знову до процедур.

За стандартами ЄС – якщо немає надзвичайних обставин – рішення про скасування віз в Євросоюзі затверджує Рада ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки.

Цей орган збирається на засідання лише раз на квартал.

Найближче його засідання – 10-11 березня. Наступне – 9-10 червня. А тепер згадуємо про “грузинський графік”. Процедура затвердження грузинського питання розпочнеться лише наступного тижня.

Отже, на березневе засідання Грузія не встигає. А на червневому до неї має приєднатися і Україна.

Формально у ЄС є юридичний шлях, як не змушувати Грузію чекати так довго (про нього – наприкінці тексту). Але його оберуть лише в разі, якщо Брюссель… втратить віру в Україну.

Річ у тім, що нас відклали перш за все (або значною мірою) через нідерландську проблему.

В Брюсселі побутує думка, що голландським громадянам не треба давати додаткові підбурювачі перед референдумом з питань української асоціації, який запланований на 6 квітня.

І хоча український безвізовий не має жодного юридичного зв’язку з українською асоціацію, в Брюсселі хочуть не створювати додаткових інформаційних приводів, які можуть обурити радикальні європейські сили. І тому українську “безвізову заявку” відклали лише до дати референдуму.

Про це, до речі, повідомляють і брюссельські ЗМІ.

Ну і, нарешті, не забуваймо, що Україна має завершити всю “домашню роботу”. Принципово – всю й без винятків. Бо інакше і в червні грузинська заявка залишиться “наодинці” – без української.

Саме тому остаточне рішення щодо віз залежатиме від вирішення проблеми із законом про електронне декларування, адже ухвалена Радою редакція не влаштовує ЄС.

За словами голови комітету Верховної ради з питань європейської інтеграції Ірини Геращенко, комітет вже звернувся до своїх європейських партнерів з Європарламенту з проханням надати інформацію та приклади, як відбувається електронне декларування в країнах Євросоюзу.

“Я вірю, ми докладемо всіх зусиль і виконаємо наші зобов’язання… Яким ми зараз підемо шляхом – чи внесення змін до закону про електронне декларування, який ми направимо до наших партнерів з ЄС, щоб вони дали конкретні зауваження, що саме має бути негайно виправлено, чи буде якийсь інший сценарій, тобто новий закон, я наразі не знаю”, – зауважила вона.

При цьому наші європейські партнери готові чекати до останнього, поки всі необхідні норми будуть ухвалені та імплементовані.

“Рішення (щодо безвізового режиму) поки не прийнято. Тому в України є час завершити всю необхідну роботу – адже остаточне рішення буде ухвалюватися вже перед Радою”, – заявив напередодні кореспонденту ЄвроПравди міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс.

Україна взяла на себе зобов’язання завершити цю роботу до кінця першого кварталу. Отже, час у нас залишається. Його не багато, але достатньо.

І тут головне – вкотре не “проспати”, адже без остаточного виконання нашого домашнього завдання ми не отримаємо безвізовий режим ані у червні, ані згодом.

Адже якщо ЄС зрозуміє, що Україна знову втрачає свої шанси, то в Брюсселі можуть піти на показовий крок і остаточно розділити українсько-грузинський пакет. Для цього скасування віз для Грузії затвердять не чекаючи червня, на “непрофільній” Раді ЄС, лишивши Україну з візами.

Саму. На невизначений період. І звинувачувати в цьому Київ зможе лише себе.

Але це – негативний сценарій. Сподіваємося, влада не обере його і не зірве безвізовий режим, коли до нього лишається всього один крок.

_________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Мандруємо Тернопільщиною. ТОП-10 найбільш привабливих туристичних місцин (фото)

12 простих і розкішних закусок із сала