in

Саміт ЄС: Україна у центрі уваги

   Однією з головних подій саміту лідерів країн ЄС у Брюсселі стало підписання Угоди про асоціацію із Україною.

Учасники присвятили «Українському питанню» та безпеці в регіоні багато часу та уваги, хоча не менш важливим стало схвалення кандидатури Жана-Клода Юнкера на посаду наступного голови Єврокомісії.
Теперішній очільник Єврокомісії Жузе Мануель Баррозу, підбиваючи підсумки зустрічі лідерів ЄС, заявив, що цей саміт запам’ятається саме підписанням Угод про асоціацію із Україною, Грузією та Молдовою, яке назвав історичним.

Український президент Петро Порошенко, який у цей день поставив підпис під Угодою про асоціацію з ЄС, заявив, що на якийсь час у нього виникло відчуття, що Україна вже стала 29-м членом Євросоюзу.
Результатом незапланованих і досить тривалих зустрічей Порошенка із європейськими лідерами окремо та у форматі всієї Європейської Ради стали Висновки Європейської Ради з питання ситуації в Україні.
У документі міститься заклик до Росії докласти більших зусиль, щоб зупинити потік зброї і бойовиків через український кордон. Європейська Рада очікує, що до 30 червня буде припинено вогонь, повернуто контроль за деякими пропускними пунктами на кордоні, звільнено всіх заручників та почато переговори щодо втілення мирного плану Порошенка.

Якщо ж цього не вдасться досягти, європейські лідери «будуть готові у будь-який момент вдатися до подальших обмежувальних кроків (Стосовно Росії. – Ред.)».

Порошенко вважає, що заключна фраза Висновків Європейської Ради означає, що європейські лідери цілком готові до застосування жорсткіших санкцій до Росії, якщо впродовж наступних трьох днів не побачать ознак якогось конкретного сприяння деескалації конфлікту на Сході України.

Це також підтвердила і канцлер Німеччини Ангела Меркель, хоча й уникла слова «санкції»:
«У разі, якщо по всіх цих пунктах (Викладених у Висновках. – Ред.) не буде відчутного поступу, то ми готові ухвалювати подальші рішення і подальші серйозні заходи», – заявила пані Меркель на прес-конференції по завершенні саміту.

З іншого боку, очікувалося, що рішення про розширення санкцій могло бути ухвалене і під час самого саміту, зважаючи на попередні заяви європейських лідерів, зокрема, і канцлера Німеччини буквально напередодні події.

Водночас у кулуарах саміту звернули увагу на два моменти: незаплановані і тривалі розмови українського президента із європейськими лідерами, через що його прес-конференцію кілька разів переносили на пізніший час, а також на те, що у первинних варіантах висновків формулювання стосовно Росії були м’якшими.
Пан Баррозу підтвердив, що 8 липня має відбутися перша зустріч групи високого рівня, аби узгодити надання міжнародної фінансової допомоги Україні, і зустріч на рівні міністрів торгівлі у тристоронньому форматі ЄС-Україна-Росія, присвячена питанням втілення Угоди про асоціацію та вільну торгівлю між ЄС та Україною.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська діаспора з Італії зібрала кошти на підтримку авіаційної бригади, яка дислокується в Івано-Франківську

L’Osservatorio Nazionale sull’Inclusione Finanziaria dei Migranti e la ricerca sulle imprese