in

Українців масово охопило прагнення здаватися багатим і успішним

   Громадяни, які скромно заробляють, щоб довести оточуючим свою спроможність, купують автомобілі преміум-класу і найдорожчі телефони. Прагнення здаватися багатим і успішним масово охоплює жителів небагатої пострадянської України.

Видання наводить слова британця Мартіна Нанна, гендиректор міжнародної піар-компанії Whites Communication, що має офіс в Україні, який серед головних рис сучасних українців називає нестримне прагнення зовсім небагатих людей жити на широку ногу.

“У нас в офісі дівчина зомліла через тижневе голодування, оскільки витратила всю свою зарплату на туфлі. Туфлі були красиві, але навряд чи коштували того, щоб за них померти”, – розповідає він, якому одного разу довелося допомагати молодому киянину штовхати його дорогий спортивний Porsche, тому що у того не було грошей на бензин.

Журнал зазначає, що схильність середнього українця купувати іномарки преміум-класу істотно дорожчі, ніж його квартира, спускати зарплату на новітні гаджети або дорогий брендовий одяг, а потім класти зуби на полицю помічають не лише європейці.

Про ту ж специфіку національної поведінки говорять дані дослідження Базові цінності росіян у європейському контексті Інституту соціології Російської академії наук (РАН), який проаналізував життєві цінності громадян 25 країн Європи.

“Україна, Росія, Литва та інші пострадянські республіки значно випереджають [інші європейські] країни по тому компоненту, де у фокусі багатство і влада над людьми, але не демонстрація своїх здібностей”, – говорить Володимир Магун, котрий працював над дослідженням.

При цьому кореспондент пише, що схильність до життя не за коштами, а також заклопотаність своїм невисоким матеріальним статусом сформувалася завдяки культу споживання, що прийшов в Україну із Заходу після розпаду СРСР, говорять соціологи.

Проте, зазначає видання, якщо в ЄС консюмеризм став органічною рисою розвитку цивілізації, то в колишніх радянських республіках, які довгий час були відокремлені від капіталістичного достатку залізною завісою, він набув гіпертрофованих і навіть нездорових форм, впевнені експерти.

У першу чергу українцям дозволяє почуватися комфортно володіння дорогим автомобілем, пише журнал. А експерти зауважують: серед тих, хто купує такі машини, люди з різною товщиною гаманця, їхня головна мотивація – хоча б зовні долучитися до вищої соціальної касти.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Євромайдани світу повинні об’єднати зусилля

Розлучення по-українськи — швидко й недорого