in ,

У жовтні нідерландський суд вирішить долю “скіфського золота”

Апеляційний суд Амстердама вирішить подальшу долю “скіфського золота” 26 жовтня. Україна намагається добитися, щоб дорогоцінну колекцію не повертали до музею в Криму.

Про це з посиланням на першу заступницю міністра закордонних справ Еміне Джапарову повідомляє видання “Лівий берег”. Винесення остаточного рішення у цій справі відкладається уже не вперше. Попередньо очікували, що суд визначиться зі своєю позицією 14 серпня.

Читайте також: Чому нам варто повчитися в італійців

“Апеляційний суд Амстердама переніс заплановану дату винесення рішення у справі щодо повернення експонатів виставки “Крим – золотий острів у Чорному морі” на 26 жовтня цього року. Віримо, що суд підтвердить рішення Окружного суду Амстердаму від 2016 року щодо повернення “скіфського золота” в Україну”, – написала Джапарова у твіттері.

Нагадаємо, що предметом судової суперечки стала колекція з 565 експонатів, наданих для виставки, яка у 2014 році проходила в Амстердамі та завершилася після окупації Криму російськими військами.

Читайте також: Хвороби, які людство перемогло завдяки вакцинам

Що відомо

  • 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають повернутися в Україну. Рішення винесли на основі конвенції ЮНЕСКО.
  • 28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення.
  • За українським законодавством, ці об’єкти є частиною музейного фонду України. Проте Росія вимагала повернути експонати до Криму, бо угоду про проведення виставки підписували з кримськими музеями.
  • Поки триває суд, колекція зберігається в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Ми хотіли б залишатися із вами у контакті. Запрошуємо приєднатися до групи  у Facebook Українська газета – видання для українців в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Пенсії, субсидії, допомоги. Чи мають параво на соціальні виплати українці за кордоном?

На Венеційському фестивалі покажуть фільм про хірурга, що потрапляє в полон на Донбасі