in

Чому про наші кладовища дбають іноземці?

   Щороку до Чернівців приїжджають десятки іноземних студентів-волонтерів, щоби прибрати єврейський цвинтар в історико-культурному заповіднику на вулиці Зеленій. Зі США, Австралії, Швейцарії, Франції, Австрії, Німеччини, Польщі, Білорусі, Росії… І роблять це за власним бажанням під час літніх канікул. А могли б поїхати відпочивати на море або в гори. Натомість молодь долає тисячі кілометрів, щоб у нашому місті безкоштовно прибрати занедбані могили зовсім чужих людей, про яких вони нічого не знають.

Рафаель приїхав до Чернівців із Франції. Хлопець вперше взяв у руки садові ножиці й навчився ними користуватися, щоб обрізати кущі на кладовищі. Італієць Тьяго щиро тішився, що може зробити добру справу. Казав, що хоча стомився і подряпав трохи руки, але щасливий, що прибрав чиюсь могилу.

“Як ваші люди могли забути про таке місце? – дивувалася німецька студентка. – У нас немає, що прибирати, всі кладовища – чисті. Тут стільки старовинних надгробків, поховано багато відомих людей. Це дуже цікаво. Шкода, що про ці могили ніхто не дбає”.

Справді, чому іноземці повинні дбати про міські кладовища і могили чернівчан? Невже самі не можемо навести тут лад? Адже для цього не потрібні ні великі кошти, ні допомога держави. Потрібне тільки бажання зробити добру справу, як в італійця Тьяго.

У Чернівцях – десятки вузів, технікумів, коледжів, училищ, де навчаються тисячі студентів та учнів. Якби кожен із них прибрав хоча б по одній могилі, то не потрібно було б їхати в таку далечінь іноземцям…

Невже наші діти не хочуть бути добрими і милосердними? І невже нам не соромно?

http://molbuk.ua/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Понад 10% населення України становлять мігранти

“Перезавантаження” Ватикану: Тиха революція Папи Франциска