in

Інтерпол Італії заарештував єкс-губернатора Харківської області

Генеральна прокуратура України готує пакет документів для початку процедури екстрадиції з Італії Арсена Авакова.
Колишнього губернатора Харківської області і провідного представника опозиційної партії Батьківщина затримали в понеділок, 26 березня, в італійському місті Фрозіноне.

Таке повідомлення вміщено на веб-сайті ГПУ, де також стисло нагадується, що в січні прокуратура Харківської області порушила проти Авакова кримінальну справу за звинуваченнями в незаконному відчуженні понад 50 га землі і перевищенні службових повноважень.

Затриманий опозиціонер

Стаття Кримінального кодексу, за якою звинувачують Авакова, – та сама, за якою до семирічного ув’язнення засуджено лідера партії Батьківщина екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко за результатами судового процесу, який США і ЄС назвали проявом вибіркового правосуддя в Україні і політичним переслідуванням опозиції.

У повідомленні ГПУ не сказано, коли письмовий запит про екстрадицію Авакова буде передано правоохоронним органам Італії.
У міжнародний розшук через систему Інтерполу його оголосили минулого тижня. Тоді ж адвокат Авакова Юрій Вишневецький заявляв, що його клієнт “перебуває у відрядженні у зв’язку із проектами за основним місцем роботи”.

Аваков очолював Харківську обласну державну адміністрацію з 2005 по 2010 роки. Після відставки він очолив Харківську обласну організацію партії Батьківщина.

Заклик опозиції

Партія Юлії Тимошенко Батьківщина звернулася з проханням до Інтерполу та уряду Італії звільнити екс-губернатора Харківщини, йдеться у заяві партії.

Представники Батьківщини направили листа генеральному секретареві Інтерполу та уряду Італії, де вказують на політичні мотиви кримінального переслідування пана Авакова в Україні, а також нагадують про критику української влади з боку європейських правозахисників.
“Ця неконкретна стаття Кримінального кодексу… використовується нинішньою українською владою для проведення репресій проти політичних опонентів шляхом вибіркового кримінального переслідування”, – цитує прес-служба “Батьківщини” надіслані до Інтерполу і до італійської влади листи.

Дилема для Італії

Процедура екстрадиції, яка має розпочатися після того, як італійська влада отримає письмовий запит з Києва, змусить Італію розбиратися з тонкощами української політики, що досі робили географічно наближеніші до України чи історично більш зацікавлені Україною держави Європейського Союзу.

За словами кореспондента ВВС Україна в Італії, влада в Римі останні кілька місяців більше переймалася наслідками кризи суверенних боргів і подіями на південному фланзі ЄС, ніж країнами програми Східного партнерства.

Хоча Італія не має прецеденту надання політичного притулку українським опозиціонерам, як Чеська Республіка, однак у справі можливої екстрадиції Арсена Авакова Рим, швидше за все, не буде поспішати, каже наш кореспондент.

Аргументи опозиції в Україні про наявність політичного переслідування поділяють Європейський парламент і Європейська комісія, яка після ув’язнення Юлії Тимошенко відклала підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі між Україною і ЄС до “поліпшення політичної ситуації”.

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська газета в Італії. Перші шпальти 2012 рік (ФОТО)

На ралі в Італії українців і росіянина нагороджували під гімн СРСР