in

Беппе Ґрілло: “Перед поїздкою на Сейшели поверніть вкрадені гроші”

   Комік Беппе Ґрілло сколихнув політичну арену Італії. Його рух “П‘ять зірок” виграв регіональні вибори у кількох містах, серед яких – Парма з населення у 200 тисяч осіб. Ґрілло дав ексклюзивне інтерв‘ю Євроньюз у своєму будинку в Тоскані. Гуморист, який перевтілився у політика, розповідає як італійські медіа та партії намагаються його дискредитувати, змальовуючи його божевільним.

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Медіа показують фотографії з моїх виступів. А там я повинен бути експресивним, у цьому полягає моя робота. Я повинен привертати увагу глядачів. Я не можу говорити пошепки. Подивіться на цього хлопця на головній сторінці. Він виглядає серйозним, а я – божевільним. Вони розмістили мене в такій іпостасі на головній сторінці, а потім запитують: “Ви довірите керівництво країною такому, як Ґрілло?” Очевидно, що всі скажуть: “Звісно, що ні”.”

Але як, попри це все політична сила Беппе Ґрілло зуміла здобути перемогу на виборах?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Вони досі не знають, як протистояти тому, що відбувається. Це не політична революція, а радше – культурна. Цим керує весь рух, а не окрема особа. Люди повинні почати голосувати за програму, а не за окрему людину.”

Після здійснення атак на політиків та приходу до влади рух Беппе Ґрілло повинен відтепер взяти на себе відповідальність та керувати справжніми містами. Та чи готовий він до цього?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Брати на себе відповідальність – це чудово, і ми цього прагнемо. Але ми говоримо про громадян, які голосують за інших громадян, які проходять у регіональні парламенти та національний парламент. Наша країна майже зруйнована економічно. Ми візьмемо на себе відповідальність. Втім, ми також хочемо сказати, що ми не чарівники, але намагатимемось зробити все можливе.

Я здійснив тур Європою. Я зустрів молодих людей, які залишили Італію. Таких – мільйони. Вони закінчили навчання, отримали дипломи, і тепер, зі сльозами на очах, кажуть, що не можуть повернутись на батьківщину. Ми повинні дати їм шанс.

Якщо ми проходимо у парламент, якщо ми знаходимо фахівців з енергетики, транспорту, збору сміття, якщо у парламенті опиняються громадяни, які мають реальний зв‘язок із з людьми, я готовий побитись об заклад, що наші емігранти повернуться до Італії.

У нас друга найбільша діаспора ЄС після Румунії. Ми відпускаємо з країни освічених молодих людей, а запрошуємо сюди менш кваліфікованих працівників.”

Беппе Ґрілло не єдиний радикальний політик у Європі. По всіх країнах континенту чимало радикальних партій, які критикують політику Європейського Союзу. Чи зміг би Ґрілло знайти спільну мову з Марін Ле Пен з Франції чи євроскептиками з Греції?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Наш рух заповнив дуже небезпечний вакуум. Ми розмовляли про грецьких радикалів, про Національний фронт Марін Ле Пен у Франції, про ультраправі угорські партії. Усі ці види фашистських рухів розцвітають на соціально-політичному ґрунті. Замисліться над тим фактом, що Італія створила фашизм і експортувала його в інші країни світу. А сьогодні, в Італії, замість фашистів, цей вакуум заповнюють люди, які не мають судимості.”

На цьому тлі постає питання: чи в Європейського Союзу є майбутнє, чи його політичне життя наближається до кінця?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Європа це була чудова ідея Жака Делора та Віллі Брандта, але вона зазнала краху, оскільки хотіли об‘єднати дуже різні економіки. Те саме стосується євро, яке не повинно було ставати спільною валютою. Краще вже дві валюти.

Анґела Меркель та Німеччина могли б повернутись до марки і тоді ми б отримали слабший євро у південних європейських країнах, таких як Греція, Іспанія, Італія, Португалія, а також Ірландія. Ми могли б створити зовсім іншу “єврогрупу”.

Давайте сядемо за стіл та обговоримо все. Нам немає чого втрачати. Ми вже втратили 30% нашої економіки, відколи долучились до зони євро. Наша економіка вибухає через брак перспективи. Фірми закриваються, а державний борг зростає, замість того, щоб зменшуватися.”

Беппе Ґрілло – нова зірка на політичному небосхилі Італії. А якої думки він про опального Сильвіо Берлусконі, який очолював уряд, попри численні скандали?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Берлусконі здавався вічним. Він ще зовсім недавно був при владі, а тепер складається враження, що він вже відійшов у історію. Він виглядає, як пересічний старий чоловік. Він вже не використовує макіяж. Берлусконі вже нічого не означає. Він досяг успіху завдяки своїм телеканалам. Він нічого не створив за все своє політичне життя.”

Однак Ґрілло критикують не лише медіа, а й навіть президент Італії Джорджо Наполітано.

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Коли Наполітано говорить про ідеологію Ґрілло, або про демагогію, він повинен бути обережним, тому що президент повинен бути нейтральним. У нашого руху є 250 регіональних депутатів, яких обрали громадяни. А Наполітано був обраний політичними партіями, його не обирали громадяни.”

Політична діяльність дорого коштує. Де знаходить фінансування рух “П‘ять зірок”? Чи використовує він державні кошти?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Ми відмовились від державних коштів. Ми мали право отримати 1,7 млн євро. Це було наше право, але ми сказали “ні”. Два члени нашого руху стали депутатами парламенту П‘ємонту, і ще два – парламенту Емілія-Романьї. Вони зменшили свої зарплати з 10-12 тисяч євро на місяць до 2,5 тисяч. Вже ця сума є чудовою зарплатою для 25-28-річних. Ми це вже зробили.”

А чого ж очікує Беппе Ґрілло від старих політиків, на яких він покладає відповідальність за жахливу ситуацію в Італії?

Беппе Ґрілло, лідер руху “П‘ять зірок”:
“Якщо ви дозволите мені сказати на вашому каналі, тому що мені не дозволяють говорити на італійських каналах, я б хотів звернутись до професійних політиків: завдяки інтернету громадяни можуть пригадати все. Телебачення не має пам‘яті, а люди мають. Ми добре пам‘ятаємо, ким ви є. Ви не можете піти так, ніби нічого не трапилось.

Навіть не плануйте їхати відпочивати на Сейшельські острови. Перед тим як поїхати, вам слід віддати гроші, які ви вкрали, і ще з невеликими відсотками. Вас судитиме журі громадян без кримінального минулого, які вам скажуть, який вирок ви отримаєте.”

Чи Беппе Ґрілло демагог? Можливо так, але з підтримкою 12% італійців він має право бути почутим. Веселий бородань, як інколи його називають, став великим політиком і зупинятись на досягнутому не має наміру.

http://ua.euronews.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Євробачення-2012: перемогла Швеція, Україна – 15-та ‎

Італійський землетрус: 3 тисячі людей евакуювали