in

Ватикан визнав новостворену Православну церкву України

Risultati immagini per posta vaticano

Ватикан визнав новостворену Православну церкву в Україні та її предстоятеля митрополита Епіфанія. Про це повідомив колишній речник УПЦ Київського патріархату, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.

Офіційний портал новин Ватикану оприлюднив новину про обрання Епіфанія намісником автокефальної Православної церкви України. За словами Зорі, це фактично означає, що нову українську церкву визнали.

«Офіційно католицька церква не здійснює якогось церковного акту визнання нової автокефалії, однак фактично поширення цієї новини є сигналом для всіх, хто ще має сумнів, в тому числі у Помісних Церквах: дипломатія Вселенського Патріархату перемогла московські потуги», — сказав Зоря.

15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Після того, як в Україні створили єдину Православну церкву — у державі перестали існувати УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Вони саморозпустилися, а нова церква є їхньою спадкоємицею.

Водночас УПЦ Московського патріархату продовжить існувати окремо, однак її присутність в Україні більше не відповідає канонам.

Тепер новий очільник Православної церкви в Україні поїде до Константинополя (Стамбул) та 6 січня отримає від Вселенського патріарха Варфоломія томос — грамоту про створення єдиної автокефальної церкви в Україні. Таким чином, процедуру отримання церковної незалежності буде завершено.

Російська православна церква (РПЦ) назвала «канонічно нікчемним» Об’єднавчий собор у Києві.

На Об’єднавчому соборі також затвердили статут нової церкви. Тисячі людей прийшли на Софійську площу, аби взяти участь у події.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав продовження надання автокефалії України, а також офіційно затвердив, що церквою-матір’ю України є Константинополь.

У відповідь на це синод РПЦ у Мінську вирішив розірвати відносини з Константинополем. Константинополь, зі свого боку, відмовився розривати відносини з РПЦ.

Помісна церква — це об’єднання всіх православних вірян, яке створюється за територіальним принципом. Помісна церква виступає на противагу вселенській, стає незалежною та самоврядною на території певної держави та зазвичай узгоджується з політико-адміністративним поділом та державними кордонами.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італія посилила антитерористичні заходи на новорічні свята

Українці в Мілані колядуватимуть на площі Дуомо. Приєднуйтесь!