in

відставка президента у новорічному зверненні

   Новорічне звернення до громадян Італії стало для Джорджо Наполітано останнім на посаді президента. Бажаючи щасливого нового року, 89-річний політик повідомив, що йде у відставку.

Ця заява не стала несподіванкою для італійців: на такий розвиток подій Джорджо Наполітано натякав ще кілька тижнів тому.

Джорджо Наполітано, президент Італії: “Я йду у відставку з посади президента Італії, що передбачає Конституція. Я хочу пояснити, що до такого рішення мене підштовхнули мій поважний вік та зростання труднощів у здійсненні конституційних обов‘язків, які є дуже складними та важкими з огляду на необхідність презентувати державу на міжнародному рівні.”

Джорджо Наполітано — 11-й президент Італії. Він обіймає посаду з 2006 року. По закінченні 7-річного терміну в 2013 році його переобрали президентом, але лише у шостому турі голосування.

Тепер прем‘єр-міністр Італії Маттео Ренці повинен за короткий час знайти прийнятну для парламенту кандидатуру на посаду президента. Це завдання нелегке, оскільки жодна з політичних сил не має більшості у парламенті, а до коаліції входять і лівоцентристи, і правоцентристи.

Згідно з Конституцією Італії, після офіційного оголошення про відставку президента обидві палати парламенту повинні зібратися у двотижневий термін на спільне засідання для виборів нового очільника держави. У перших трьох турах голосування потрібно щонайменше 2/3 голосів для обрання кандидата. Починаючи з четвертого туру вистачає простої більшості (50% + 1 голос).

В Італії президент має здебільшого церемоніальну роль, але також виконує низку важливих функцій: він підписує закони, ратифікує міжнародні договори, призначає дочасні вибори парламенту, а також загальнонаціональні референдуми. Президент Італії також є головнокомандувачем Збройних сил.

http://ua.euronews.com/

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський художник заради мистецтва 2 дні шукав голку в копиці сіна

Українські працівники в Італії можуть не дочекатися пенсій