in

Дамби Венеції не витримали корупції

   Італійська поліція заарештувала фактично все керівництво Венеції на чолі з мером Джорджо Орсоні. Їм закидають фінансові махінації у великих розмірах, вчинених на дуже болісній для венеціанців темі – спорудженні дамб, які мали б захищати місто від повені.

Загалом італійські карабінери затримали 35 політиків і бізнесменів – creme de la creme венеційської еліти. І це може бути суттєвим аргументом, який підтверджує тезу, що новий італійський уряд сповнений рішучості подолати корупцію на всіх суспільних щаблях, без огляду на особи.

Чого вартий лише керівник міста 68-річний Джорджо Орсоні – володар всіх мислимих і немислимих почесних титулів, зокрема й Президента надзвичайно шанованого Товариства гондольєрів. Мером він став 2010 року. Виступивши кандидатом від лівоцентристської коаліції, Орсоні обіграв ставленика від тодішнього прем’єр-міністра одіозного Сильвіо Берлусконі. Головним електоратом чинного мера тоді стали мешканці бідних передмість, котрим він пообіцяв соціальний захист і справедливість. Щодо цих понять, як ми тепер розуміємо, Орсоні мав власне, дуже специфічне бачення.

Актуальні венеційські арешти пов’язані з проектом MOSE. Це багатомільярдний проект з будівництва системи дамб навколо Венеції. Сама назва проекту – дуже символічна. З одного боку, це абревіатура: Modulo Sperimentale Elettromeccanico (Експериментальний електромеханічний модуль). З іншого боку, Mose – по-італійськи Мойсей, котрий, згідно з біблійною легендою змусив розступитися води Червоного моря. Щось подібне автори проекту намагалися зробити з водами Адріатичного моря, котрі омивають узбережжя Венеції.

Проект MOSE полягає у спорудженні 78 рухомих дамб, які в разі припливів перекривали б лагуну, в якій розташоване місто і не дозволяли б воді вихлюпнутися на вулиці. Спроектували дамби ще в 1980-і, проте отримати відповідне урядове фінансування і розпочати роботи за проектом вдалося щойно 2003 року. Роботи проводилися в протоках Лідо, Маламокко і Кьоджа, які з’єднують лагуну з морем.

Час від часу роботи призупинялися, приміром 2006 року, коли у прем’єрське крісло сів знаменитий Романо Проді. Політик-лівоцентрист, котрий щойно перед тим завершив свою каденцію на посаді президента Єврокомісії, вирішив, що проект чи то занадто обтяжливий для державного бюджету, чи то занадто посмерджує корупційними діями, причетних до нього функціонерів. Проте Проді очолював італійський уряд лише два роки, щойно він пішов у відставку, як проект знову відновили.  

Система дамб MOSE, згідно з попередніми планами, мала б запрацювати вже цього року. Але не все сталося, як гадалося, оскільки проект вартістю понад чотири мільярди євро, що мав би захистити нещасних венеціанців від небезпеки затоплення, перетворився на годівницю для нечистих на руку політиків і чиновників.

Всі 35 заарештованих у Венеції підозрюються у здирництві, хабарництві і відмиванні грошей через офшорні банки. Прокуратура підозрює, що вони нагріли державу на 25 млн євро.  

Причому це далеко не перші затримані під час корупційних розслідувань щодо MOSE. Ще в лютому 2013 року були заарештовані топ-менеджери великої будівельної компанії Mantovani, котрі зізналися, що через офшори займалися відмиванням коштів, виданих на проект. Згодом, у липні минулого року, були арештовані керівники і юридичні представники низки інших компаній, що мали безпосереднє відношення до MOSE.

Тоді ж стало відомо й про можливу причетність до цієї корупційної афери колишнього міністра інфраструктури та транспорту Італії Алтеро Маттеолі. Але на той момент він ще був чинним членом уряду, тому прокуратура Венеції, згідно з процедурою, передала матеріали справи до Трибуналу міністрів Італії. Чим завершилася справа з Маттеолі, поки що невідомо.

Найприкріше в скандалі з мером Венеції та його найближчим оточенням є те, що він спалахнув якраз напередодні 14 Архітектурної бієнале, яке відкривається у Венеції 7 червня. У ньому братимуть участь і українські митці, зокрема фотохудожники Віталій та Олена Васильєви, котрі мали б презентувати свій проект «Апокаліпсис у сучасному мистецтві».

http://zaxid.net

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Кораблі Італії та Франції зайдуть у Чорне море 15 і 16 червня – ЧФ Росії

Офіційний гімн ЧС-2014