in

Життя Берлусконі у датах та крилатих фразах

Політична та бізнес-кар’єра Сільвіо Берлусконі нагадують захопливий фільм

Бізнес-імперія

У 1961 році почав займатися бізнесом. Заснував будівельну компанію, звів кілька житлових комплексів поблизу Мілана. У кінці 1970-х придбав частину акцій газети ІІ Giornale, потім три телевізійні канали – Канал-5, Італія-1, Рете-4, які згодом перетворилися на гігантський холдинг Mediaset. У 1986 році купив ФК Мілан, а в 1988-му став власником мережі супермаркетів La Stando. З 1990 року – співвласник видавничого тресту Arnoldo Mondadori editore. У його імперію також входять страхові компанії, інвестиційні та пенсійні фонди.

Старт політичної кар’єри

У 1993 році Берлусконі створює партію Вперед, Італіє. Вже на парламентських виборах 1994-го коаліція партій, створена Берлусконі, отримала 366 з 630 місць в парламенті, а партія Вперед, Італіє зібрала 21% голосів. Берлусконі призначається прем’єр-міністром. Отримавши шість повісток з прокуратури у зв’язку зі звинуваченнями в корупції, Берлусконі був змушений піти у відставку після дев’яти місяців при владі. На дострокових виборах до парламенту в 1996-му він зазнав поразки від лівоцентристського кандидата Романа Проді.

Друге прем’єрство

Повернення в політику відбулося у 2001 році, коли Берлусконі виграв загальні вибори і знову очолив уряд. Реформи Берлусконі виявилися малоуспішними, й Італія неодноразово зустрічала їх акціями протесту. Зовнішня політика прем’єра також викликала невдоволення італійців. У 2005 році коаліція Берлусконі зазнала нищівної поразки на регіональних виборах. Прем’єр пішов у формальну відставку, проте вже через кілька днів, отримавши президентський мандат, сформував новий уряд. На загальних виборах 2006 року Берлусконі мінімально поступився Проді.

Прем’єрство третє й останнє

Провівши два роки в опозиції, у 2008-му Берлусконі виграв загальні вибори і втретє став прем’єр-міністром Італії. У 2009 році він зазнав нападу на центральній площі Мілана – 73-річного прем’єра вдарили по обличчю сувенірною копією міланського готичного собору. Прем’єрство ознаменувалося численними скандалами – корупційними і сексуальними. Невдоволення громадян вилилося в масштабні акції протесту. Відставку Берлусконі 12 листопада 2011 жителі Італії зустріли із захопленням, назвавши цю подію “визволенням”.

Берлусконі в цифрах

Тричі Сільвіо Берлусконі ставав прем’єром Італії та в цілому перебував на цій посаді 9 років. Більше правили країною тільки Беніто Муссоліні і Джованні Джолітті

$ 7,8 млрд – так оцінює статки Берлусконі журнал Forbes

106 судових процесів пережив Берлусконі: його звинувачували в корупції, фінансових махінаціях і спробах підкупу. За його власними оцінками, за 20 років він був присутній на 2,5 тис. судових засідань, а судові витрати за цей час коштували йому 200 млн євро

32 дівчини постійно беруть участь у вечірках на віллі Берлусконі в Аркорі, за даними прокуратури Мілана. До списку потрапила й українська модель Маріанна Ющак. Також екс-прем’єра звинувачували в сексуальному зв’язку з неповнолітньою повією

Так сказав Берлусконі

Сексистські, неполіткоректні, а часом і просто образливі жарти Сільвіо Берлусконі нерідко ставали причиною для скандалів як всередині країни, так і за її межами

“На запитання, чи хочуть вони зайнятися зі мною сексом, 30% жінок відповідають “Так!”, а 70% кажуть: “Що, знову?”

“Краще любити гарних дівчаток, ніж бути геєм”

“Ще одна причина, заради якої в Італію слід інвестувати, – це наші найкрасивіші секретарки”

“Пан [президент США Барак] Обама молодий, красивий і засмаглий”

“На міжнародній арені немає жодного політика, який міг би змагатися зі мною”

“[Прем’єр-міністр Великобританії Вінстон] Черчілль звільнив Італію від нацистів, а я – від комуністів”

“[Андерс Фог] Расмуссен – найкрасивіший прем’єр-міністр в Європі. Я хочу познайомити його зі своєю дружиною”

Порадив людям, які вижили після землетрусу в італійському регіоні Абруццо і втратили житло, йти на пляж. “Їдьте на узбережжя, море всього в годині їзди звідси, і там безліч чудових готелів, які вам оплатить держава”

“Тут ціла черга з жінок, які мріють вийти за мене заміж. І я думаю, що знаю чому. По-перше, я смішний, чи не так? По-друге, я заможний, це теж не секрет. Третє – ходять чутки, що я гарний у ліжку. Ну і четверте – ці жінки думають приблизно одне й те саме: “Він старий, скоро помре, а я тоді все успадкую”

“Я найбільш переслідувана судовими процесами людина в усьому світі або навіть у Всесвіті”

“Ми просто хочемо оновити наш кабінет людьми освіченими, підготовленими, які при цьому стежать за собою, знають, як елегантно одягатися, і пам’ятають, що потрібно приймати душ, на відміну від представників деяких інших партій”

“Я найкращий прем’єр Італії за 150 років”

“Італійські жінки такі гарні, що до них слід приставити військовий супровід – щоб уникнути зґвалтувань”

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Чао, Берлусконі. Італія втратила найекстравагантнішого прем’єра за всю свою історію

Щоб відібрати сина у дружини-українки, італієць влаштував бійку прямо в школі