in

Могеріні: Ухвалення змін до Конституції України не повинно супроводжуватися насильством

   Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні привітала голосування Верховною Радою за зміни до Конституції України в частині децентралізації, але водночас висловила стурбованість подіями, що відбулися біля парламенту після голосування.

Про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

“Голосування Верховною Радою за зміни до Конституції України, пов’язані з децентралізацією, є важливим кроком. Він прокладає шлях до істотного перерозподілу влади з центрального рівня на рівень регіонів та громад, одночасно підвищуючи відповідальність територіальних органів самоврядування перед своїми громадами. Зміни також полегшать процес виконання Мінських угод”, – йдеться в заяві Федеріки Могеріні.

Вона підкреслила, що ЄС сподівається на прийняття цих змін у фінальному читанні до кінця цього року, а також на продовження роботи над змінами до Конституції у сфері судової влади з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії.

У зв’язку із зіткненнями під Верховною Радою, що призвели до поранень великої кількості правоохоронців, вона зауважила: “Цьому процесу (внесення змін до Конституції ) не повинно загрожувати насильство; сьогоднішні події викликають велике занепокоєння. Ми висловлюємо свої співчуття родинам загиблим, а також багатьом пораненим в результаті вибуху гранати під час демонстрацій навпроти Верховної Ради “.

Нагадаємо, вранці 31 серпня біля Верховної Ради зібралися активісти, вимагаючи не голосувати за зміни до Конституції України, які передбачають децентралізацію влади. Потім під Радою почалися сутички, в результаті яких були травмовані правоохоронці та від осколку розірваної гранати загинув нацгвардієць Ігор Дебрін.

У столичній міліції повідомили, що станом на ранок вівторка в госпіталях і лікарнях Києва знаходиться 141 постраждалий у результаті заворушень під Верховною Радою 31 серпня. Пізніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про смерть ще одного бійця.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Проблема міграції загрожує Шенгенській угоді

Українська школа «Пресвята Родина» в Помпеї радо вітає школярів