in ,

Морські археологи розкрили таємниці давньоримського виноробства

Risultati immagini per vino

Підняті з морського дна біля берегів Сан-Феліче-Чірчео глечики для вина допомогли розкрити тонкощі виготовлення вина у Стародавньому Римі.

Аналіз трьох винних глеків, піднятих із дна Тирренського моря, показав наявність слідів винограду місцевих сортів. а також імпортної соснової смоли. Остання використовувалася, ймовірно, для збереження продукту та надання йому особливих смакових та ароматичних якостей.

Фахівці вважають, що ці знахідки відносяться до ІІ-І тисячоліття до н.е. – пізнього періоду греко-італійської ери.

Читайте також: Заробила… дірку в кишені

Захищав від невдач. У Великій Британії знайшли римський оберіг у вигляді фалоса — фото
Комбінація газової хроматографії та мас-спектрометрії, різних способів поділу та ідентифікації хімічних маркерів матеріалу посуду дозволила досконало вивчити найменші чатици осаду, залишеного вином. Так вчені дізналися про те, що в давнину місцеві жителі робили біле та червоне вино з місцевих сортів винограду, а також мали тісні торговельні зв’язки із Сицилією чи Калабрією, звідки привезли смолу.

Читайте також: 7 речей, які в Україні набагато кращі, ніж у Європі

Камінь із написом «Secundinus cacator» привів істориків у захват (Фото:The Vindolanda Trust)
Тисячолітня традиція. Археологи виявили давньоримський камінь із образливим написом
Хімічний аналіз залишків вмісту глеків, що пробули у воді кілька тисячоліть, примітний тим, що завдяки застосованим методам наука зможе відповісти на безліч питань, що ставлять у глухий кут сучасних істориків. Подальші дослідження, на думку вчених, допоможуть дізнатися більше про особливості побуту, торгівлі та інші аспекти життя древніх римлян.

“Використовуючи різні підходи до розшифрування складу та характеру покривного шару римських амфор, ми просунулися далі у розумінні давніх практик, ніж це було б із застосуванням одного-єдиного підходу», — кажуть автори дослідження.

Обговорити цю, та інші новини важливі українцям в Італії, можна приєднавшись до групи у Facebook Українці в Італії Разом!

або до Телеграм-каналу https://t.me/ucrainiitalia

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 4]

Пропаганда рф на італійському ТБ замаскована під свободу слова

Італія оголосила надзвичайний стан через посуху