in

Новорічні розваги в Римі на древній площі Навона

В Римі у період новорічних свят базар на античній площі Навона – найпопулярніше місце розваг для старого і малого. Від кольорових яток із різдвяними сувенірами й ласощами голова йде обертом. Вуличні артисти кумедними виставами збирають довкола себе юрби глядачів. А до художників-карикатуристів вишикуються черги бажаючих отримати на згадку смішний портрет.

Святкова мелодія акордеона ледь перекриває балаган метушливого ярмарку. Вуличні музики облюбували місце біля центрального водограю Чотирьох рік славнозвісного архітектора Берніні.

Видовженою формою площа Навона нагадує стадіон, довкола якого щільно забудовані палаци і церкви епохи барокко. В такій античній атмосфері від початку грудня до 6 січня гуде різдвяний ярмарок в історичному центрі Рима.

Площа колишня і сучасна

Юрба малюків оточила намет, де пропонують помірятися силами юним спортсменам. Вигуками «Браво!» визначають переможця і дають йому солодку нагороду у вигляді різдвяного коржика. Колись при імператорі Доміціані на цьому місці дійсно був стадіон для атлетів.

Від XV століття і протягом наступних чотирьох віків площа Навона слугувала для міського продовольчого ринку. Останні майже сто років тут продають виключно різдвяний і новорічний крам.

«Нашому кіоску вже 150 років. Я продаю ці шопки тут, відколи народилася. Спочатку їх робила моя бабуся, тепер я сама усі фігурки виготовляю власноруч. Найскладніше працювати із глиною, тому глиняні статуетки коштують дорожче», – розповідає Ґраціелла, власниця ятки різдвяних вертепів.

Господиня ярмарку Бефана

Неподалік водограю Мавра стоїть напрочуд кольоровий намет. В оточенні яскравих гумових ляльок у ньому працює римський художник Массиміліано.

Він із задоволенням розповідає допитливим туристам про своє ремесло: «Я зараз розмальовую обличчя Піноккіо. Виходить така забавна лялька, яка може рухатися завдяки рухам моєї руки. Я засовую руку в середину сорочки Піноккіо, як у рукавицю, і за допомогою рухів трьох пальців лялька оживає».

Мандруючи від однієї ятки до іншої, слід бути обачним. Майже на кожному кроці вгорі чи під ногами так і дививсь, щоб не зачіпити Бефану. Стара й горбата відьма з мітлою – господиня ямарку на площі Навона. Насправді вона зовсім не зла, а потішна і добра.

Лише поплескайте в долоні – лялька-Бефана відкриває беззубого рота і посміхається до вас. 6 січня на празник Богоявлення на базарі влаштовують свято Бефани. Весела відьма водить із дітьми танок і роздає їм кольорові панчохи з цукерками.

Наталка Кудрик, Радіо Свобода

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запрошуємо відмітити День іммігранта у Римі

Російський магнат хоче купити сицилійську Долину храмів?