in

Помпеї можуть приватизувати

Міністерство культури Італії хоче віддати стародавні Помпеї у приватні руки, щоб за станом пам’ятника ретельно стежили.

Міністерство культури Італії розглядає можливість приватизації стародавніх Помпеїв, зважаючи на нераціональне використання чиновниками коштів, що виділяються на пам’ятники.

Помпеї привернули до себе всесвітню увагу минулого тижня, коли обвалився Будинок гладіаторів, що простояв 2 тисячі років. Президент Джорджіо Наполітано назвав інцидент “ганьбою для Італії”.

Фахівці виявили, що обвал стався через сильні зливи, які розмили цементну кладку, недбало відреставровану в середині XX століття. Зараз з’ясовується, чому відомства, які опікуються Помпеями, не стежили за станом пам’ятника при тому, що це не перший подібний інцидент: 18 січня цього року на центральній вулиці Помпеїв обвалилася стіна периметра.

Після інциденту з “Будинком гладіаторів” спалахнула дискусія, кого слід вважати відповідальним: за останній рік змінилися три керівники Управління розкопок Помпеїв, яке здійснювало інспекторську діяльність. Влада схиляється до думки, що до управління давньоримським археологічним комплексом слід залучити спеціальний фонд, який буде здійснювати постійний моніторинг. За даними місцевої преси, спеціальна міністерська комісія вивчає це питання з 5 серпня.

Інформацію про фонд побічно підтвердив міністр культури Сандро Бонді: “За останні роки не була використана половина коштів, що виділяються на утримання пам’ятки. Слід подумати про нові форми управління, які дозволять більш ефективно витрачати ці гроші”.

Бонді запропонував розпочати з розширення Управління розкопками. До нього увійдуть глава Верховної ради культурної спадщини Італії Андреа Карандіні, керівник департаменту старожитностей міністерства культури Стефано де Каро і колишній глава Управління Джузеппе Пройєтті.

Впродовж року Помпеї відвідують 2,5 мільйона туристів. Вхід до “Будинку гладіаторів” їм завжди був закритий.

Мистецтвознавці й місцеві мешканці забили тривогу багато років тому. У 2008 році в Помпеях оголосили надзвичайний стан, проте через рік його зняли.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Майже кожен четвертий іноземець у Неаполі та поблизу – українець

Розподіл української громади по регіонах Італії