in

Рейтинг Італії: недовіра інвесторів і свідчення кризи єврозони

Втрата Італією кредитного рейтингу змусила інвесторів нервувати. Одного щабля виявилося достатньо аби посилити страхи щодо поширення боргової кризи єврозони. Пояснення Standard & Poor’s про погіршення перспектив економічного зростання країни і неспоможність парламенту дійти компромісу підтвердили: третя економіка єврозони у серйозній небезеці.

Державний борг Італії сягнув майже 2 трлн євро. Це 120 % ВВП. Водночас, цього року економіка зростатиме не більше, ніж на 0,6%. Такий прогноз Міжнародного Валютного Фонду. Аналітики вказують на найважливіший сигнал для Європи.

Економіст Гевін Джонс звертає увагу на інший аспект зниження рейтингу Італії. Допоки боргова криза була проблемою маленьких країн, таких як Греція, Португалія і Ірландія, вона не становила такої загрози. Але тепер у небезпеці великі держави, приміром Італія. Врятувати її ЄС не під силу і не по кишені.

Інвестори були готові до зниження кредитного рейтингу Італії. Однак єдина валюта подешевшала, а відсотки за італійськими облігаціями наближаються до 6%. Акції французьких і німецьких банків дешевшають через занадто велику частку боргових паперів Італії в їхніх портфелях.

На запитання журналіста Euronews щодо зниження кредитного рейтингу Італії відповідає професор Університету Бокконі у Мілані Тіто Боері.

Аннібале Фракассо, Euronews:

“Зниження кредитного рейтингу Італії вдарило по довірі, і не лише до економіки Італії. Професор Університету Бокконі у Мілані Тіто Боері, на Вашу думку, чому Standard & Poor’s взялося за Італію, коли на межі банкрутства Греція ?”

Тіто Боері:

“У нас є уряд, який довів, що, незважаючи на серйозну кризу довіри, він не здатен навіть ухвалити закон, на який ми вже давно чекаємо. Врешті-решт у нас є закон, але він націлений не на зростання економіки.

У нас є уряд, який не здатен реагувати на виклики кризи, що постала перед нами.”

Аннібале Фракассо, Euronews:

“Ви не вважаєте, що збільшення італійських боргів і посилення тиску ризикують послабити євро і, взагалі, знищити Валютний союз ?”

Тіто Боері:

“Звичайно, допоки проблеми були лише у Греції, вирішити боргову кризу було під силу завдяки вже існуючим інструментам Євросоюзу: це Стабілізаційний механізм і втручання ЄЦБ. Коли йдеться про такі країни, як Італія ефект від втручання незначний. Італія не може чекати на втручання Європи. Перш за все, Рим має розраховувати на свої власні сили. Саме тому нам необхідний уряд, який здатен вживати заходи у разі необхідності, як зараз.”

Аннібале Фракассо, Euronews:

“Агенство Moody’s також збирається понизити кредитний рейтинг Італії. Однак, професоре Боері, Італія щойно ухвалила план економії на 60 млрд євро. Що ще необхідно світовим ринкам, аби вони послабили тиск на Італію? Можливо відставка уряду Берлусконі ?”

Тіто Боері:

“Аби заспокоїти світові ринки слід негайно запровадити комплекс заходів для економічного зростання. Мені здається, що нинішній уряд на це не здатен. Тому, безумовно, йдеться про довіру до прем‘єр-міністра. Усе це свідчить про необхідність політичних змін.”

Аннібале Фракассо, Euronews:

“Барак Обама закликав Анґелу Меркель якомога швидше шукати виходу з кризи. Однак, здається, що по різні боки Атлантики – різні бачення вирішення проблем. США закликаєють до стимулювання зростання, а Європа зосереджена на збаласуванні бюджетів.”

Тіто Боері:

“В Європі є суттєві відмінності залежно від країни. Німеччина пережила справжній бум. І лише тепер економіка уповільнюється. Вже після подолання рецесії. Іспанія запровадила масштабний план консолідації бюджету, в якому, тим не менш, є заходи зі стимулювання. Не дивно, що це вже має ефект. Адже спред за її борговими паперами вже набагато менший, аніж за італійськими. На жаль, в Італії – країні, яка має велике значення у загальному балансі єврозони, враховуючи її розміри і обсяг державного боргу – ухвалені закони тільки поглиблюють рецесію.”

Аннібале Фракассо, Euronews:

“Менше, ніж за два місяці, голова Італійського центробанку очолить Європейський центробанк. 10 днів тому Юрґен Штарк, головний економіст ЄЦБ, пішов у відставку через суперечки щодо викупу італійських облігацій. Крім того, є ще проблеми Греції. Для Маріо Драґі це буде складно.”

Тіто Боері:

“Це складне завдання. Але у нього є досвід роботи на цій посаді. Він зможе запровадити правильні заходи і врахувати різні позиції країн єврозони. І не лише як головний банкір валютного союзу, але й як голова форуму Фінансової стабільності. Ми не повинні чекати, що Маріо Драґі підтримає позицію Італії. Навпаки, він має діяти в інтересах єврозони. Важливо, аби на чолі ЄЦБ була компетентна і незалежна людина.”

Аннібале Фракассо, Euronews:

“Дякую Вам”

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

“Хочу заміж за італійця” – Маленька енциклопедія іммігрантського життя

Генеральне консульство України в Мілані видало «Довідничок українця в Італії»