in

Урядова криза в Італії: все заради Берлусконі?

   Урядова криза в Італії поглиблюється. П’ятеро міністрів партії екс-прем’єра Сильвіо Берлусконі “Народ свободи” оголосили про відставку.

Заявою про відставку, оголошеною у суботу, 28 вересня, міністри з партії колишнього прем’єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі відреагували на намір чинного прем’єра Енріко Летти поставити на голосування у парламенті питання про довіру урядові.

Таким чином глава італійського уряду мав намір перевірити, чи підтримує його у парламенті більшість депутатів. Втім, вимогу підтвердити участь у коаліції з Демократичною партією Летти міністри “Народу свободи” назвали “неприйнятним ультиматумом”, повідомляє агенція afp.

Місце у Сенаті

Причиною урядової кризи, на думку оглядачів, є засудженння 77-річного Берлусконі за податкове шахрайство. Нагадаємо, що 1 серпня цього року вищий апеляційний суд Італії підтвердив вирок суду нижчої інстанції про тюремне ув’язнення колишнього прем’єр-міністра країни. Зважаючи на вік, Берлусконі не відбуватиме чотири роки покарання реально. Він має обрати між домашнім арештом та суспільно корисними роботами.

Наслідком засудження Берлусконі може стати втрата ним місця у Сенаті. Партія “Народ свободи” намагається цьому завадити. Прибічники медіа-магната обгрунтовують свою позицію тим, що ухвалений у 2012 році закон, за яким кожен політик, засуджений до позбавлення волі на строк понад два роки, втрачає парламентський мандат, не може застосовуватись до злочинів, вчинених раніше.

Профільний комітет Сенату, що опікується питаннями парламентського імунітету, планує винести рішення стосовно Берлусконі наприкінці наступного тижня. Водночас уже під час попереднього голосування у комітеті сенатори не підтримали рішення про можливість збереження за Берлусконі місця у Сенаті, незважаючи на його засудження.

Берлусконі: причина у підвищенні податків

Очільник “Народу свободи” обгрунтував крах коаліції розбіжностями щодо податку на додану вартість, який з першого жовтня має бути підвищений з 21 до 22 відсотків. Таким чином, пояснює свою позицію Берлусконі, Летта порушив коаліційні домовленості.

Прем’єр-міністр не забарився гостро відреагувати на заяву свого попередника: у своїй заяві він закинув попередникові на посаді зловживання питанням ПДВ , аби виправдати “безглузду та безвідповідальну” відставку своїх міністрів. Насправді цей крок спрямований винятково “на захист його власних інтересів”, цитує Летту агенція Reuters.

Як стало відомо з урядових кіл, і після відставки міністрів “Народу свободи”, Летта не полишив наміру перевірити лояльність депутатів парламенту до свого політичного курсу. Водночас він уже не піднімає питання про вотум довіри, адже якщо Летта його не отримає, президент країни Джорджіо Наполітано має призначити нові вибори. Нинішній склад парламенту був обраний у лютому цього року.

Ліво-центристська коаліція Летти має у Палаті депутатів, яка обирається на національному рівні, абсолютну більшість голосів. У Сенаті, члени якого обираються на регіональному рівні, партія Летти ухвалює рішення у коаліції з представниками політичної сили Берлусконі.

Італія, третя за величиною економіка Єврозони, перебуває у рецесії та має високий рівень безробіття.

http://www.pravda.com.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна й Італія хочуть посилити політичний діалог

У Львові італійський професор розповість, як починати сімейний бізнес