in

У Ватикані ще за життя можна потрапити у рай…

  А ще тут найдешевші товари та ліки, бо немає податків

Бути у Римі і не побачити Папи Римського? Цей вислів стосується саме Ватикану. Найменша країна світу площею 0,44 кв. км (у складі Італії знаходяться дві окремі міні-держави — Ватикан та Сан-Марино). Тільки ліниві можуть відвідати столицю Італії і не заїхати до центру католицизму, щоб помолитися у святих місцях. Від площі Венеції курсують два автобуси (для поїздки дійсний разовий добовий квиток, придбаний у римському метро, коштує шість євро). Вісім зупинок, п’ятнадцять хвилин поїздки – і ти опиняєшся у християнській мецці, до якої ніколи не заросте стежка туристів з усього світу.

За рідкісними ліками — до Ватикану

Гід Ольга попередила про дотримання дрес-коду. Якщо у деякі зали папських палаців впускають у спідницях до коліна та з оголеними плечима, то у Сикстинську капелу (там проходять вибори Папи Римського) в такому одязі зась! Довелося запастися хустками, щоб прикрити плечі.
І ось ми у Ватикані. Населення країни – лише тисяча жителів. Тут є власна радіостанція “Ватикан” та газета “Римський оглядач”. У Ватикані ціни на товари та послуги дешевші, ніж у всій Італії, адже це християнська держава, яка повністю (!) позбавлена податкових зборів. Власники кав’ярень, сувенірних магазинів Ватикану взагалі не сплачують податків, лише платять за оренду. За послуги тут розраховуються у євровалюті. З 2000 року держава випускає власну валюту — ватиканський євро, раніше це була ліра. Щороку виготовляють понад мільйон монет із зображенням Папи Римського. Валюта годиться лише для нумізматів, сувенірних подарунків. Середня зарплата жителів Ватикану — 1200 євро. Найбільше людей працюють у сфері продажу церковних товарів, сувенірів та ліків.

Гід каже, що Ватикан — справжня знахідка для фармацевтів. Там працює єдина у світі мережа аптек, де продають за рецептом рідкісні препарати, піґулки. Люди з усього світу їдуть у Ватикан, щоб придбати ліки від різних недуг, які не можуть знайти в аптеках своїх країн.

Паломницькі екскурсії — через металодетектор

Усі екскурсії стартують з однієї точки — біля Ватиканського музею, де є головний вхід у папські палаци. У музейному комплексі знаходяться предмети побуту етрусків, давньогрецький посуд з некрополів етрусків, найзначніше у світі зібрання давніх рукописів, візантійський та європейський живопис XI-XIX ст., колекція експонатів, пов’язаних з історією Ватикану, раритети, що ілюструють релігійні культури різних країн світу. Розповіді гідів дозволені лише через навушники (оренда коштує 2 євро).

Біля музейного комплексу вишикувалися довжелезні черги з туристичних груп, ніде яблуку впасти. При вході усіх відвідувачів просять пройти через металодетектор, сумки перевіряють, як в аеропорту. Різними мовами звучить оголошення: “Ми входимо на територію держави Ватикан. Усі речі, крім навушників, просимо покласти на лінію контро-лю!”. Пройшовши усі формальності, розчиняємося у “морі” відвіду-вачів. За квитками довжелезні черги, повсюди гамір туристичних груп, які піднімаються спіральними сходами оглядати папський комплекс. Усе це виснажує, але бажання побувати в епіцентрі папських традицій — ліки від будь-якої втоми. Варто лише побачити усмішки та піднесений настрій туристів, які повернулися зі собору Святого Петра та із Сикстинської капели, одразу з’являються сили рухатися далі.

Спалахи фотоапаратів, розповіді екскурсоводів різними мовами… Серед цього гамору оглядаю святині, які вражають красивим інтер’єром: розпис, скульптурні композиції, гобелени. Вони добре збережені, наче щойно з-під пензля художника чи різця скульптора. На великих екранах транслюють привітання нового Папи Римського. Гід відзначила, що самого Папу можна зустріти у комплексі лише по середах, коли він разом із делегацією йде вирішувати буденні справи. Франциск, на відміну від інших Пап, ходить без супроводу охоронців, не користується службовим авто.

Особливої уваги заслуговує музей К’ярамонті, де експонують античні скульптури. Тут красуються Венера, Геракл, Силен та Діоніс… Жінки наввипередки фотографуються біля скульптури Венери.

Вирушаємо у дворик папського палацу. Туристам показують стенди про історію створення Сикс-тинської капели (її назвали на честь Папи Сикста IV). Пані Ольга повела нас до однієї з кімнат капели, де проходить засідання під час виборів Папи, підраховують бюлетені і спалюють їх. Там моляться люди. Звертаю увагу на димовий канал, що веде до даху капели. Піч, де спалюють документи, — за сімома замками, її приносять лише в день виборів і встановлюють біля витяжки. Про обрання нового Папи сповіщають білим димом, для цього до вогню додають солому. Якщо Папу ще не обрали, з труби йде чорний дим.

Вагому роль у створенні неповторності Сикстинської капели відіграв геніальний Мікеланджело. Його спеціально запросив з Риму Папа Юлій II. Той спочатку відмовився, бо працював над іншим замовленням, але згодом погодився. Папа доручив намалювати фрески про створення світу та Страшний суд. Мікеланджело створював невмирущі шедеври, поки не виникли проблеми з хребтом. Подейкують, що серед сюжетних картин Мікеланджело намалював себе — втомленим і згорбленим. Під час роботи він скривив шию. Ватикан завдячує Мікеланджело також за проект купола собору Святого Петра — найвищої культової споруди у світі.

Біля капели — вхід в один з двориків, де прогулюється Папа Римський. Це міні-рай, де ростуть найекзотичніші рослини світу. Туристів туди не пускають, показують лише з балконів музею. Остання станція мандрів Ватиканських музеїв — собор Святого Петра (вміщує 60 тисяч людей) та площа перед спорудою, що збирає мільйони вірних. Купол собору Святого Пет-ра — один із символів Риму. У головній церкві Ватикану можна сповідатися. На сповідальниці — написи мов, якими володіє священик. Є священик, який розуміє російську, німецьку, французьку, а україномовного немає…

Кожні 25 років стіну розбивають

Не можна відвести погляду від настінних розписів в середи-ні собору. Біля скульптури Петра — довжелезні черги. Кожен хоче доторкнутися до ніг, загадати бажання і очиститися від гріхів. Думати довго не дозволяється, аби не затримувати чергу. У соборі — гробниці кількох Пап. І, звичайно, є гробниця Петра. Біля головного входу в собор звертаю увагу на замуровані двері. Кожні 25 років стіну розбивають, впускають вірних зі всього світу, щоб очистилися від гріхів, отримали Боже благословення. А потім стіну знову замуровують…

За межами величної площі Петра — книгарні, магазин релігійних товарів, сувенірні ятки і затишні кафе. Магнітики із зображенням собору Св. Пет-ра чи Папи Римського — 2-3 євро, золоті хрестики, кулони — 90-120 євро, невеличкі іконки — 12-25 євро, свічки — 2-4 євро. Перекусити у кафе можна за 8-10 євро (трохи дешевше, ніж у Римі).

Марія Доротич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

В Італії вийшов оновлений туристичний путівник по Україні

Безкоштовна телефонна лінія в усіх питаннях імміграції