in

У зоні ризику землетрусів. Чому саме Італія?

Землетрус на Апеннінах – явище звичне. Жертвами потужних підземних поштовхів протягом багатьох років люди ставали там неодноразово. Чому саме Італія опинилася у зоні ризику – у питаннях і відповідях.

Щойнайменше 247 людей загинули внаслідок землетрусу у центральній частині Італії, майже 400 – зазнали поранень. Втім, загиблих може бути більше, адже під завалами залишаються десятки людей. Українців, за даними МЗС, серед постраждалих немає, повідомляє DW.

Чи вся Італія у зоні ризику?

Так, землетруси можуть виникнути майже на усій території Італії. Це – найбільш сейсмонебезпечна країна в Європі. Особливо часто підземні поштовхи фіксують в областях поблизу Апеннін. Цей гірський хребет довжиною півтори тисячі кілометрів простягається майже через усю країну – з півночі на південь.

Що робити?

Апенніни сформувалися внаслідок зіткнення Африканської та Євразійської тектонічних плит. Цей процес відбувається досі, що і призводить до ризику виникнення потужних землетрусів. Крім того, зі сходу “тисне” невелика адріатична тектонічна плита. З часом, внаслідок цих процесів на межах тектонічних плит акумулюється колосальна кількість енергії, і в якийсь момент стається землетрус. Проблем додають і поштовхи у басейні Тирренського моря. Така “вибухова” комбінація процесів перетворює цю територію на порохову діжку, кажуть дослідники.

Чи можна передбачити землетрус?

На жаль, ні. Землетруси застають зненацька, без попередження. Процеси, які їх спричиняють, відбуваються глибоко в надрах землі. Надійних і регулярних явищ або процесів, досліджуючи які фахівці могли би використати для достовірного прогнозу, не існує. Незначні поштовхи не означають наближення потужного землетрусу. Єдиним інструментом їхнього дослідження є статистика. Землетруси вивчають з початку 20 століття. На підставі цих даних можна принаймні вирахувати, коли і у яких регіонах вони можуть статися.

Як можна себе захистити?

Завдяки антисейсмічному будівництву! Існує чимало різноманітних технічних можливостей, як вберегти будівлю від обвалу. В ЄС, наприклад, діють спеціальні вимоги для нового будівництва у сейсмоактивних зонах. Нові будівлі убезпечують настільки, наскільки це дозволяють сучасні технології. Це стосується також і старовинних будівель, яких чимало в Італії. Їх так само намагаються зробити сейсмостійкими, будуючи, зокрема, додаткові стіни і підпори.

__________________________________________

Більше новин:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Серед жертв землетрусу в Італії щонайменше 16 іноземців

Cезонні робітники: уряд запроваджує нові правила в’їзду та проживання в Італії