in

У Європі поступово відкриваються аеропорти. Метеорологи повідомляють про нову хмару пилу

Через п’ять днів обмежень, накладених на повітряне сполучення через виверження ісландського вулкана, з європейських аеропортів почали виконуватися перші рейси. Авіакриза, що викликала затишшя в небі і хаос на землі, вже визнана найтяжчою у світовій історії пасажирської авіації.

За словами директора європейського бюро з безпеки повітряної навігації – Eurocontrol – Бо Редеборна, у повному обсязі польоти можуть бути відновлені тільки до четверга, за умови, що активність вулкана Ейяфьятлайокудль не посилиться, передає ИТАР-ТАСС.

Вчора британські метеорологи повідомили, що ісландський вулкан Ейяфьятлайокудль, виверження якого раніше майже припинилося, знову викидає попіл.

Ісландські вчені заявляють, що у виверженні вулкана наступила нова фаза – він вивергає більшу кількість лави, зате менше попелу та пилу. За твердженням науковців, вулкан все ще досить активно себе поводить і може вплинути на активність інших вулканів, розташованих неподалік.

З аеропорту Амстердама вилетіли три літаки, виконуючи рейси до Нью-Йорка, Шанхая і Дубая. Представники німецької Lufthansa підтвердили, що кілька літаків компанії вилетіли з Франкфурта в понеділок увечері, передає Бі-Бі-Сі.

У деяких європейських країнах, включаючи Австрію, Естонію, Угорщину і Туреччину, аеропорти вже відкрилися, оскільки влада цих держав вирішила, що хмара попелу більше не становить загрози для польотів.

Федеральна служба цивільної авіації (OFAC) Швейцарії пізно ввечері у понеділок вирішила відкрити для польотів повітряний простір країни з 08.00 (9.00 за київським часом) вівторка. У понеділок ВПС Швейцарії і найбільший національний авіаперевізник Swiss провели чотири тестових польоти. “Результати польотів показали, що щільність хмари попелу зменшилася і вона більше не становить загрози для літаків”, – йдеться в повідомленні OFAC.

Повітряний простір Бельгії відкриють для цивільних авіаперельотів з 9.00 (за Києвом) вівторка, повідомив представник міністерства транспорту країни.

Франція у вівторок зранку має намір відкрити “повітряний коридор” між аеропортами Парижа і півдня країни, закритих через проходження над країною хмари вулканічного попелу. Як йдеться в заяві уряду країни, опублікованому в понеділок, Франція має намір з вівторка поступово знімати обмеження на рейси цивільної авіації.

Передбачалося, що обмеження на польоти будуть зняті у вівторок вранці і в Шотландії, Північній Ірландії та на півночі Англії. Однак увечері в понеділок щодо цього з’явилися сумніви: метеорологи з NATS попереджають про нову вулканічну хмару, що рухається в бік Британії.

AFP зазначає, що British Airways планувала відновити польоти до Лондона та з Лондона ввечері 20 квітня, проте після повідомлення NATS авіакомпанія переглянула ці плани.

Тим часом влада цивільної авіації Італії, навпаки, до вівторка закрила повітряний простір на півночі країни.

Далі скасовують рейси у вівторок, 20 квітня, аеропорти країн півдня Європи. Табло афінського міжнародного аеропорту показує, що на вівторок скасовано не менш ніж 51 рейс на приліт і щонайменше 54 вильотів. У понеділок грецькі аеропорти відмінили близько 250 рейсів.

Повітряний простір Болгарії, який закривався в неділю, було в понеділок відкрито, однак повітряне сполучення не відновилося. Аеропорт Софії оголосив, що в понеділок були прийняті рейси з Москви, Києва, також відбулися рейси з Тель-Авіва, Відня і Мадрида, решта міжнародних рейсів були скасовані. В аеропорту міста Варни польоти не поновилися до теперішнього часу.

За повідомленням міжнародного аеропорту албанської столиці Тирани, в понеділок поновилися рейси в п’яти напрямках – Афіни, Стамбул, Відень, Барі і Рим. Всі інші рейси скасовані до особливого повідомлення.

Головний аеропорт Кіпру Ларнака всі минулі дні працював у нормальному режимі, проте скасував рейси в країни, які закрили свій повітряний простір. Як і раніше, не здійснюються рейси між Кіпром і низкою країн ЄС, включаючи Велику Британію і Німеччину.

Польська авіаційна влада з вівторка знову закрила авіарух над територією Польщі, який було частково відновлено в понеділок. Про це повідомив прес-секретар Polskiej Agenci Żeglugi Powietrznej (PAZP) Гжегож Глібович, передає УНІАН.

Він сказав, що цивільні авіарейси заборонені на всіх аеродромах у країні. Заборона діятиме, поки не буде оголошено про її скасування. Тільки на півночі Польщі дозволено транзитний рух рейсових літаків на висоті більш як 6,1 км.

Знову повністю закритий для польотів повітряний простір Фінляндії у зв’язку з несприятливим прогнозом метеорологів щодо руху хмари вулканічної пилу. Минулої ночі відомство Finavia, яке керує фінськими аеропортами, прийняло рішення, відповідно до якого “рух літаків по всій країні обмежено, орієнтовно до 18.00 вівторка”. Однак це рішення не стосується малої авіації, що пересувається на висоті до 900 м. Напередодні Finavia на годину відкривало для авіасполучення три аеропорти: Гельсінкі-Вантаа, Турку і Тампере-Пірккала.

До Гельсінського аеропорту вильоту рейсів Finnair зараз чекають близько тисячі осіб. Компанія оцінює свої щоденні збитки в 2 млн євро. Проте уряд Фінляндії відкидає критичні зауваження про те, що повітряний простір країни закрито на слабких підставах. “Обмеження повітряного сполучення – виключно питання безпеки”, – заявив журналістам прем’єр-міністр Матті Ванханен.

Незважаючи на скасування запланованого на середу візиту до Фінляндії у зв’язку з хмарою вулканічної пилу, держсекретар США Хілларі Клінтон підтвердила свою участь у неофіційній зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО, яка пройде в Таллінні 22 і 23 квітня, повідомляють РИА “Новости”.

Раніше повідомлялося, що дата проведення неофіційної зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Таллінні, яка стане найбільшою міжнародною політичною подією за всю історію Естонії, може може бути перенесена.

Влада Іспанії, де відкрилися всі аеропорти, запропонувала використовувати їх як перевалочні пункти для європейських пасажирів.

Великобританія тим часом прийняла рішення направити три кораблі ВМФ, щоб вивезти своїх співгромадян, які застрягли в Іспанії та Франції.

Залізнична компанія Франції, у свою чергу, зобов’язалася цього тижня знизити розцінки і надати додатково 80 тисяч місць на поїзди, що курсують між Лондоном та Парижем.

Європейський повітряний простір поділили на три зони

Міністри транспорту Євросоюзу вже пішли на поступки і на п’ятий день після початку дії заборони погодилися скоротити зону, заборонену для польотів.

У Єврокомісії заявили, що часткове відновлення авіасполучення розпочнеться “у вівторок о 8.00 за мадридським часом”.

Після зустрічі європейських міністрів транспорту було прийнято рішення про розподіл повітряного простору на три зони за ступенем вмісту вулканічного попелу в атмосфері, а відповідно, за ступенем ризику для повітряної навігації.

Перша зона – це простір, розташований найближче до ісландського вулкану з найвищою концентрацією попелу в повітрі. Вона поки залишиться закритою. Друга зона – та, де помічено наявність менших концентрацій попелу в повітрі, – “перебуватиме під пильним спостереженням”. “Рішення щодо відновлення польотів у ній прийматимуть національні уряди в тісній взаємодії один з одним і з європейськими структурами безпеки польотів”, – підкреслив міністр транспорту Іспанії (головує нині в ЄС) Хосе Бланко Лопес. Третя зона – це зона, яка буде оголошена вільною від вулканічного пилу.

Міністр відкинув звинувачення європейських авіакомпаній, що вирішення питання про відновлення польотів зайняло дуже багато часу і обмеження були надміру жорсткими.

“Головним залишається питання безпеки. Повітряне сполучення не може бути повністю відновлено, поки безпека не буде гарантована”, – сказав він.

Спочатку заборона на польоти була запроваджена через побоювання, що абразивний вулканічний попіл може пошкодити двигуни літаків і поставити під загрозу життя пасажирів.

Хмара вулканічного попелу, що утворилася при виверженні ісландського вулкана Ейяфьятлайокудль, ще й досі висить над Європою на висоті 8,5-10 тисяч метрів, займаючи простір, в якому проходить основна маса повітряних коридорів.

Серйозну проблему становить відсутність точних методів дистанційного визначення концентрації пилово-попільної суспензії в повітрі. Низька щільність хмари не дозволяє зафіксувати його локатором, космічна зйомка в різних діапазонах частот поки що також не дає точної картини. Для визначення зони поширення пилу європейські вулканологи і метеорологи користуються математичними моделями.

Хмара поширилася на величезну територію, від Полярного кола на півночі до середземноморського узбережжя Франції та навіть до північно-східних районів Китаю.

Після того як втрати авіаіндустрії перевищили 1 млрд доларів, керівники авіакомпаній все активніше закликають дозволити їм самим визначати ступінь безпеки польотів.

Втрати авіакомпаній від заборони на польоти щоденно перевищують 200 млн доларів. У неділю низка авіакомпаній здійснили пробні польоти, після чого заявили, що перевірка не виявила будь-яких негативних наслідків впливу вулканічного попелу на літак.

При цьому реальність небезпеки вулканічного попелу в небі над Європою підтвердили військові джерела. У п’ятницю вулканічним пилом були пошкоджені двигуни двох фінських винищувачів-бомбардувальників F-18. У понеділок американське військове джерело повідомило в Брюсселі про аналогічні проблеми двох літаків F-16, “однієї з країн НАТО”, що здійснювали плановий політ у європейському повітряному просторі. Всі літаки повернулися на бази без пригод, однак тепер їм потрібен “дорогий ремонт”.

Євросоюз пом’якшив візові правила для іноземців через вулкан

Європейський союз зробив виняток із шенгенських візових правил для пасажирів з третіх країн, що застрягли в аеропортах Євросоюзу у зв’язку з хмарою вулканічного попелу, передає Інтерфакс-Україна.

“У цій безпрецедентній ситуації з перебоями повітряних перевезень випробувані нові візові правила. Багато іноземців, які опинилися в ЄС, не могли повернутися на батьківщину і багато хто з них стурбований закінченням терміну візи. Ми можемо заспокоїти їх тим, що не будемо розцінювати їх як таких, що незаконно опинилися на території ЄС і не будемо вимагати продовження візи”, – заявила європейський комісар із внутрішніх справ Сесілія Мальстрем.

“Ми запевняємо також тих, хто прямує транзитом через територію ЄС, що проявимо максимальну гнучкість і допоможемо повернутися на батьківщину”, – додала вона.

Згідно з комюніке, яке було поширене в Брюсселі в понеділок увечері, Європейська комісія рекомендувала країнам Союзу зробити винятки для деяких категорій іноземців.

По-перше, власники короткострокових шенгенських віз з терміном до 15 квітня можуть затриматися в Шенгенському просторі до нормалізації повітряного сполучення без продовження візи. Їм штамп у паспорт при виїзді буде поставлений без урахування візи, термін дії якої збіг.

По-друге, іноземцям, які вимушено опинилася в Шенгенській зоні (охочим поїхати у свою країну наземним транспортом через неможливість скористатися літаком, а також тим, хто прямував транзитом через аеропорти, але змушений оселитися в готелі), Єврокомісія рекомендує видавати безкоштовні візи без медичної страховки.

Від самих авіакомпаній Єврокомісія вимагає забезпечення гарантованих Євросоюзом прав пасажирів: усім заблокованим в аеропортах людям повинні надати харчування, медичне обслуговування і спальні місця за рахунок авіакомпаній. Європейські авіакомпанії також зобов’язані забезпечити їм доставку до пункту призначення без додаткових доплат. Водночас авіакомпанії не будуть виплачувати пасажирам передбачені європейським законодавством грошові компенсації за затримки польотів, оскільки вони були викликані форс-мажорними обставинами.

У понеділок “АероСвіт” виконав майже всі регулярні міжнародні рейси

Станом на 21.00 за київським часом авіакомпанія “АероСвіт”-Українські авіалінії” виконала майже всі заплановані до цього часу регулярні міжнародні авіарейси, включаючи рейси в міста Європи, – всього скасовано один і перенесені два рейси компанії.

Як повідомляє прес-служба авіакомпанії в понеділок, авіакомпанія поступово відновила нормальний графік роботи, порушений через закриття повітряного простору ряду країн 16-18 квітня у зв’язку з поширенням над територією Європейського континенту хмари вулканічного попелу.

На даний час скасований лише один рейс компанії – у Варшаву, а рейси за маршрутами Київ-Делі і Київ-Рига перенесені на ранок 20 квітня.

Зокрема, з Києва в понеділок “АероСвіт” відправив пасажирів у Афіни, Бангкок, Будапешт, Вільнюс, Дубай, Пекін, Прагу, Санкт-Петербург, Софію, Стамбул, Стокгольм і Тбілісі. Вже виконані 4 польоти до Москви: 3 в аеропорт “Шереметьєво” і один – у “Внуково”. Також очікується плановий виліт вечірнього рейсу до столиці Росії (аеропорт “Шереметьєво”).

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Рідна мова дітей закордонних українців

Видачу закордонних паспортів поновили