in

Що заважає Італії вийти з кризи?

   Величезне податкове навантаження є однією з основних причин проблем Італії, через які країна демонструє найгірший спад серед 34 держав Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), пише The Wall Street Journal.

Італія все ще не може вийти з рецесії, рівень безробіття в країні найвищий з 1970-х років. Все частіше експерти говорять, що причина проблем у неефективної податкової системи, яка просто не дає економіці можливість відновитися.

При цьому Італія залишається третьою за величиною ВВП країною єврозони, і тепер саме її проблеми можуть у підсумку визначити долю валютного союзу. Зараз держборг країни (у відсотковому відношенні до ВВП) є найбільшим в Європі після Греції. Європейські політики намагаються змусити Рим провести реформи і почати знижувати заборгованість.

В основі італійської податкової системи лежать податки на зарплату, які виплачують і компанії, і співробітники. Обов’язкові відрахування становлять 33% від зарплати в порівнянні з 13% у США.

За допомогою цих податків фінансується пенсійна система країни. На пенсії витрачається 13% ВВП – в три рази більше, ніж у Німеччині, і в два рази більше, ніж у США.

Таким чином, вартість праці в Італії досить висока, але при цьому доходи працівників не занадто значні через податки, що стримує споживання та інвестиції. Наприклад, в Іспанії праця коштує менше, а співробітники отримують більше.

Особливо страждають молоді люди, які тільки виходять на ринок праці: якщо навіть їм вдається знайти роботу, зарплата буде зовсім невеликою, і значна частина її піде на податки.

У партії Берлусконі розкол

Населення вже усвідомило, що в проблемах винен не бізнес, а уряд: у країні проходять страйки, робочі вимагають зниження податків.

На цьому фоні в Італії поглиблюється політична криза. Колишній італійський прем’єр Сильвіо Берлусконі ось-ось переведе свою партію Forza Italia в стан опозиції, що може підкосити уряд Енріке Летта, пише Financial Times.

У минулі вихідні відбувся черговий розкол право-центристської коаліції в Італії. Анджеліно Альфано, один з найближчих союзників Берлусконі, оголосив, що він і ще чотири міністри нинішнього уряду створять Нову право-центристську партію. Вона повинна в 2014 році розпочати економічну реформу, конституційну реформу та реформу виборчого законодавства. Міністри сподіваються на стабільність уряду – щоб все закінчити, їм потрібен рік.

Альфано фактично відмовився від підтримки Берлусконі. Сам колишній прем’єр заявив у суботу, що уряд хоче його політичної смерті і він не має наміру більше підтримувати кабінет. У суботу на з’їзді право-центристської партії “Народ свободи” було прийнято рішення, що Forza Italia вийде з неї.

Уряд вступає у протистояння з Берлусконі, намагаючись позбавити його всіх посад: людина, визнана винною у кримінальному злочині, не може займати в Італії державні посади. Через війни з урядом Берлусконі втрачає своїх впливових союзників. Та й стан його здоров’я залишає бажати кращого. Однак шанс дестабілізувати політичну ситуацію в країні у нього все-таки є.

http://news.finance.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ucraini a Milano protestano contro Janukovic LA7

Євромайдан -Мілан 22.12.13