in

Італійська мафія в Європі взяла у заручники громадянське суспільство

   Джованні Фальконе і Паоло Борселліно — два відомих борця з італійською мафією. Обидва загинули понад 20 років тому внаслідок замахів, вчинених на них мафіозними структурами. Хто саме стояв за цими холоднокровними вбивствами? Італійське правосуддя досі намагається відповісти на це питання.

23 травня 1992 року сицилійська мафія зриває свою ненависть на судді Фальконе, своєму найгіршому ворогові, затятому антикорупціонерові. На шляху просування його кортежу спрацював вибуховий пристрій. Окрім самого Фальконе, загинула його дружина і троє охоронців.

Минуло 53 дні. У Палермо новий замах — на соратника Фальконе, його друга Паоло Борселліно. Разом з ним загинули п‘ятеро охоронців.

У 2008-му справу щодо вбивства Борселліно відкрили знову. Слідчі підозрювали, що мотивом злочину міг стати категоричний спротив судді таємним перемовинам між італійською державою і мафією.

Згодом розпочався судовий процес. Він мав відповісти на питання, хто вбив суддю, чому і, зокрема, чи сталося це внаслідок змови між державою і мафією.

Зв‘язки між мафією та колами італійських високопосадовців підтвердив Массімо Чіанчіміно, син колишнього мера Палермо. 2010 року він заявив в суді, що його батько Віто Чіанчіміно в 1992-1993 роках виступав посередником між мафією та політиками, які тоді перебували при владі.

У 2010-му за зв‘язки із мафією був покараний судовим вердиктом Марчелло дель Утрі, політик, близький колишньому прем‘єрові Італії Сильвіо Берлусконі.

Італійський журналіст і письменник Роберто Савіано, який став відомим після публікації книги про італійську мафію “Гоморра”, ще у 2009-му попереджав про здатність представників мафіозних угруповань інфільтруватись у суспільство. Й не лише італійське.

“Сьогодні Європа перебуває під впливом злочинних організацій. Їхні представники глибоко інфільтровані у, наприклад, німецьку, англійську, іспанську економіку, і уряди не кажуть про це своїм громадянам. Мафія, мафії зараз творять майбутнє нашого континенту.”

Євроньюз:

Європарламент проголосував за проект закону щодо боротьби з мафією, над яким останні півтора роки працювала відповідна комісія. Вперше проблему організованої злочинності намагатимуться розв‘язати на європейському, а не національному рівні. Мафія в Європі паразитує на багатьох галузях суспільного життя. Чи можливо її подолати? Соня Альфано — голова комісії Європарламенту, якій належить ініціатива законопроекту, погодилась відповісти на запитання Євроньюз.

Проект закону щодо боротьби з мафією передбачає об‘єднання зусиль на європейському рівні. Який урок отримала Європа від діяльності італійської мафії?

Соня Альфано:

Мафія у нашій країні практично виїла економіку зсередини. До того ж, можна сказати, що вона взяла у заручники громадянське суспільство.

Євроньюз:

Позбавити мафію її багатства — це роззброїти її. Саме тому у проекті закону щодо боротьби з мафією велика увага зосереджена на офшорних зонах. Як до цього поставились Ваші австрійські колеги?

Соня Альфано:

Не дуже добре. Не лише вони, а й німецькі колеги висловились проти пункту щодо конфіскації майна. Ці країни виступають за те, щоб насамперед захистити права підозрюваних. Звісно, всі ми прагнемо захистити права підозрюваних та поважаємо презумпцію невинуватості. Втім, не можна забувати і про іншу сторону — сторону постраждалих. Жертви діяльності мафії також потребують нашого захисту.

Євроньюз:

Ви виступаєте за запровадження посиленого контролю за власниками банківських рахунків. Чому? Члени мафії відомі як клієнти європейських банків?

Соня Альфано:

Звісно. Саме тому у проекті закону ми вимагаємо скасування банківської таємниці. Занадто часто банки виступають гарантами певних організацій та фізичних осіб, які потім у свою чергу зловживають цією “гостинністю”.

Євроньюз:

Наскільки великий ризик того, що мафія в Європі отримає контроль над ситуацію?

Соня Альфано:

На жаль, мафія вже має важелі впливу на європейському рівні. Ці люди набагато раніше за інших знають, що і де відбувається, та за ким останнє слово. У них є зв‘язки в різних інституціях. Наприклад, в Єврокомісії, Європарламенті та Раді Європи. Коли я говорю про мафію, то не маю на увазі її воєнізоване крило, тобто людей, які вбивають, розграбовують або шантажують. Я кажу про “білих комірців”, тобто людей, які виступають своєрідними агентами мафії у різних установах. Ці люди інтегровані у різні галузі державного управління та управління на рівні ЄС. Вони підтримують постійний зв‘язок з посадовцями та тримають руку на пульсі. Вони знають, за які мотузки смикати.

Євроньюз:

За таких умов важливо, щоб Європарламент наступного скликання не віддав проект закону щодо боротьби з мафією в архів.

http://ua.euronews.com

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Presentazione della Guida “Noi Europa dell’Est”

Українофобія в Європі: практичні уроки