in

Італійці страйкують. Потерпають туристи

Не пощастило відпускникам, які у вівторок вирішили відправитися на Апенніни, аби насолодитися оксамитовим сезоном. Хаос в аеропортах і на залізниці. Причина – «генеральний страйк» проти урядових планів заощадження.

Ще до початку страйку дешевий авіаперевізник Ryanair про всяк випадок скасував близько 200 рейсів в італійському напрямку. Місцеві ЗМІ повідомляють, що у вівторок лише в римських аеропортах Fiumicino й Ciampino було скасовано майже 130 рейсів. Напружена ситуація спостерігається на залізниці й в автобусному перевезенні.

До восьмигодинного «генерального страйку» проти пакету заощадження державних коштів, розробленого консервативним урядом Сильвіо Берлусконі, закликало найбільше в Італії профспілкове об’єднання CGIL. Повідомлення про мітинги за участю десятків тисяч демонстрантів надійшли не лише з Рима, але також з Мілана, Флоренції, Генуї, Болоньї, Неаполя, Палермо.

Профспілки: розплачуються найбідніші

Аби витягти країну з боргової ями, італійський уряд розробив уже два пакети заощадження державних коштів. Перший передбачає економію понад 48 мільярдів євро. Його ухвалили ще в липні. В середині серпня кабінет міністрів представив на розгляд парламенту другий законопроект у сподіванні заощадити близько 45 мільярдів євро.

Невдоволення профспілок викликало серед іншого послаблення захисту працівників, а також видалення з планів заощадження додаткового податку для осіб з особливо великими доходами. «Виходить, що розплачуватися мають ті, хто завжди розплачувався», – критикують профспілки. За їхніми твердженнями, заходи заощадження відчують на собі передусім найбідніші та найслабші верстви населення.

Очікується, що у вівторок у другій половині дня італійський сенат розпочне обговорення нових планів заощадження. Після ухвалення в сенаті законопроект має пройти ще через нижню палату парламенту й бути підписаний президентом. Уряд Італії сподівається, що новий пакет заощаджень остаточно буде ухвалено ще до кінця цього тижня.

Банкіри невдоволені італійським урядом

Водночас зростає тиск на італійський уряд. Керівники провідних європейських банків висловили невдоволення тим, як Італія поводиться зі своїми боргами. Голова правління Commerzbank Мартін Блессінґ, виступаючи на одній з конференції у Франкфурті-на-Майні, закинув Риму, що той робить замало для виходу з боргової кризи. Італія повинна сама собі допомогти, «інакше нічого зробити не вдасться», зауважив банкір. На його думку, на відміну від Греції Італія є занадто великою для європейського рятівного фонду.

Керівник італійського банку UniCredit Федеріко Ґіццоні заявив, що й італійські ділові кола спонукають уряд до швидших дій. Він виступив за більш суворе ставлення до проблемних країн ЄС. «Заради поступу в Європі нам потрібен європейський уряд», – сказав Ґіццоні. Він вважає, що такий уряд повинен мати повноваження втручатися в ситуацію, якщо країна не дотримується домовленостей.

Володимир Медяний
Редактор: Євген Тейзе

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італію накрила хвиля стайку

Берлусконі назвав Італію «гівняною країною»