in

Італія висловила стурбованість судовим процесом над Тимошенко

Стурбованість щодо юридичного процесу над екс-прем’єром Юлією Тимошенко висловило МЗС Італії послу України.

Посла України запросили до МЗС Італії і під час зустрічі італійська сторона підкреслила необхідність повного дотримання основних прав людини та прозорого судового процесу відповідно до демократичних принципів.

Кількома днями раніше Міністерство закордонних справ Франції викликало посла України у Франції Олександра Купчишина для вираження стурбованості з приводу арешту екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. До цього Міністерство закордонних справ Франції висловило сумніви щодо політичної невмотивованості судового процесу над Юлією Тимошенко.

Також співдоповідачі моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) по Україні Майліс Репс і Марієтта де Пурбе-Лундін висловили стурбованість затриманням екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. “Її арешт, нібито за неповагу до суду, зміцнює думку про політичну природу звинувачень проти неї”, – заявили Репс і Пурбе-Лундін.

Крім того, колишній Президент Молдови Володимир Воронін звинуватив українську владу в нещирості. Він заявив, що звинувачуючи Юлію Тимошенко у підписанні газових контрактів з Росією, які, на думку офіційного Києва, невигідні Україні, українська влада пред’являє претензії Росії.

Раніше уряди країн Вишеградської четвірки висловили стурбованість арештом колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко. Про це йдеться у відкритому листі уряду Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини, опублікованому чеським Міністерством закордонних справ.

9 серпня Президент Чехії Вацлав Клаус звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням особисто підтвердити неполітичні мотиви проведення процесу проти Тимошенко. На що Президент України Віктор Янукович запевнив, що не буде втручатися в діяльність будь-яких українських судів.

Раніше свою стурбованість арештом Юлії Тимошенко висловлювали представники ЄС та низки міжнародних організацій. Глава представництва Єврокомісії в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявив: “Ця судова справа, як і інші судові справи за участю колишніх лідерів Україні, викликає велике занепокоєння у Європейського Союзу”.

Президент Європарламенту Єжи Бузек, коментуючи арешт Юлії Тимошенко, сказав: «Ми серйозно стурбовані повідомленнями про події в Печерському районному суді, кульмінацією яких став арешт лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко». Схоже звернення до української влади оприлюднили віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон і єврокомісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле.

Зовнішньополітичні відомства Великобританії та Канади закликали українську владу дотримуватися “високих демократичних стандартів, що включають повагу до прав людини, верховенство закону і незалежний, прозорий та справедливий судовий процес”.

Забезпечити справедливий суд над Юлією Тимошенко також закликали уряди РФ, США. Останні закликали українську владу переглянути запобіжний захід дляТимошенко.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ України закликало Європу не реагувати на арешт Юлії Тимошенко занадто гостро.

Відзначимо, вчора апеляційний суд м. Києва прийняв рішення не примати на розгляд апеляцію захисту Тимошенко на рішення Печерського районного суду про зміну запобіжного заходу. На що адвокати Тимошенко заявили про намір подавати касацію до Верховного суду.

Кримінальну справу щодо газових домовленостей проти Тимошенко було передано до Печерського районного суду Києва 17 червня. 24 червня почалися судові слухання. Нагадаємо, екс-прем’єру Україні інкримінують перевищення службових повноважень при підписанні газового контракту між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» на початку 2009 р. (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України). 5 серпня 2011 р. суд змінив їй запобіжний захід з підписки про невиїзд на арешт, після чого Тимошенко помістили в Лук’янівське СІЗО.

В лютому 2001 р., незабаром після відставки з поста віце-прем’єра з ПЕК в уряді Віктора Ющенка, Тимошенко також була поміщена до Лук’янівського СІЗО. Тоді її звинувачували у несплаті податків і контрабанді російського газу в Україну під час її керівництва компанією ЄЕСУ. У березні того ж року Печерський райсуд визнав безпідставними ці звинувачення – і Тимошенко вийшла на свободу.

http://www.rbc.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Право на медичне забезпечення вагітних жінок

В Києві пройшов V Всесвітній форум українців (ВІДЕО)