in

Італія може стати наступною жертвою боргової кризи в ЄС – джерела

Президент Європейської ради Херман Ван Ромпей призначив на ранок понеділка екстрене засідання, що стосується боргової кризи в єврозоні, побоюючись, що вона може поширитися на Італію, третю найбільшу економіку регіону.

Глава Європейського центробанку Жан-Клод Тріше братиме участь у засіданні разом з головою Єврогрупи Жан-Клодом Юнкером, президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та комісаром ЄС з економічних питань Оллі Реном, повідомили Рейтер три офіційні джерела.

Представник Ван Ромпея Дірк Де Бейкер сказав: “Це координаційне, а не кризове засідання”. Він додав, що Італія не входить до порядку денного і відмовився говорити про предмет обговорення.

Проте два офіційні джерела повідомили Рейтер, що ситуація в Італії обговорюватиметься. Переговори були організовані після різкого розпродажу італійських активів у п’ятницю, що загострили страхи про те, що Італія може стати наступною жертвою кризи. На засіданні також буде порушене питання другої програми допомоги Греції, сказали джерела.

Спред прибутковості між 10-річними італійськими державними облігаціями і німецькими Bunds в п’ятницю досяг максимального значення за весь термін існування євро – 2,5 процентного пункту. Прибутковість за італійськими облігаціями піднялася до 5,28 відсотка.

Акції найбільшого італійського банку Unicredit Spa подешевшали в п’ятницю на 7,9 відсотка, частково через побоювання про результати стрес-тестів, які будуть опубліковані 15 липня. Провідний італійський фондовий індекс впав на 3,5 відсотка.

Ринковий тиск частково викликаний високим суверенним боргом Італії і слабкою економікою, але також занепокоєнням про те, що прем’єр-міністр Сильвіо Берлусконі, ймовірно, намагається підірвати позиції міністра фінансів Джуліо Тремонті, що домагається серйозного скорочення витрат з метою взяти під контроль дефіцит бюджету.

“Ми не можемо допустити, щоб продовжувалися такі дні, як п’ятниця, – сказав високопоставлений чиновник з ЄЦБ. – Ми дуже турбуємося про Італію”.

 

За матерiалами: Reuters

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

«Заки море перелечу….» Без них на батьківщині вмирають їхні батьки, одружуються діти, народжуються внуки

Михайло Петруняк: Прикарпаття дбає про позитивний імідж України за кордоном