in

Італія: нові гори сміття

«Сміттєва криза» повертається до Італії. Міські голови Неаполя і його міст-супутників днями відкинули нові пропозиції італійського уряду щодо вирішення нового витку кризи.
Раніше власті домовилися з ними про відстрочення відкриття нового звалища біля підніжжя Везувію, доки не переконаються в її безпеці для здоров’я людей і довкілля. У Терциньйо біля підніжжя Везувію – досі видніються сліди протестів: сміттєві машини, спалені розлюченими демонстрантами ще перед тим, як вони дісталися сміттєзвалища. Насильство почалося з нічних сутичок з поліцією. Правоохоронці відповідали сльозолийним газом і кийками, влаштували облави на бунтівників і спробували заблокувати вхід до сміттєзвалища. Прямо під вулканічним кратером розкинувся скандальний відстійник. За парканом – смердючий фільтрат.Сміття на вулицяхBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Сміття на вулицях За кілька місяців яма буде повною. Після протестів уряд пообіцяв припинити використання ями і забезпечити захист довкілля. Мікеланджело Бальцано має ділянку землі якраз біля сміттєзвалища: Лимонні дерева та виноградник.«Фрукти смакують, наче пластикові. Їх у мене ніхто не купить. Цього року я можу забути про врожай і сподіватися лише на наступний рік!»

Давнішня проблема

Бідні та багаті – майже два мільйони людей живуть між Неаполем та узбережжям Амальфі. Всі вони продукують відходи, для прибирання яких протягом століть не було знайдено правильного рішення. Відходи, що накопичуються на вулицях Неаполя, будуть десь зберігатися – якщо не біля Везувію, то в іншому відстійнику.

Джованн Баттіста де Медічі – колишній радник прем’єра Сильвіо Берлусконі щодо кризової проблеми відходів. Для інженерів її новий виток був очікуваним.«Проблема залишається, ризики стають більшими. У цьому регіоні розпорядження уряду щодо вивезення сміття все ще не функціонує: майже немає сортування сміття, жодної переробки і єдина сміттєспалювальна машина працює на третину потужності», – каже експерт.Протести у ТерциньйоBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Протести у Терциньйо

Перша з трьох запланованих сміттєспалювальних машин функціонує менше ніж два роки. Вона все ще працює не так, як мала би, бо постачальники змішують хатні відходи з індустріальними, тому вони майже не згорають. Цей сміттєвий “коктейль” складається роками довкола Везувію: 6 мільйонів тонн, непридатних для переробки – і ніхто не знає, де їх подіти. «Час спливає. Це мають розуміти політики. Просто відкрити нове сміттєзвалище – цього недостатньо», – впевнений де Медічі.

Злочинний слід

Для небезпечних індустріальних відходів у цьому ж районі біля Неаполя існує єдине легальне сміттєзвалище. Тому протести у Терциньйо настільки потужні. Активні громадяни зібрали докази, що поруч зі звичайними хатніми відходами тут захороненні навіть отруйні матеріали.Проблема повернуласяBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Проблема повернулася

«Компанія, що керує сміттєзвалищем, допустила, що тут вивантажуються радіоактивні лікарняні відходи. Ми маємо заміри, які доводять, що ґрунтові води містять граничні показники важких металів, як-то кадмію та нікелю», – каже активіст Дженні Ґалантуомо.

Винними вважають несумлінних власників компанії. Вони ведуть бізнес спільно з організованою кримінальною злочинністю, збирають гроші за небезпечні відходи, не переробляючи їх далі. Мешканці Терциньйо не хочуть мати нічого спільного з кланами: вони просто хочуть чистих вулиць і концепцію переробки сміття, що повернула б їхньому місту та регіону спокій.


Автор: Філіп Цан, Аніта Грабська
Редактор: Дмитро Каневський

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Нелегали намагалися через Закарпаття потрапити в Італію

Двоє із трьох депортованих залишається в Італії