in

Італія та мафія: співпраця за домовленістю?

   Мафія – питання, що не полишає Італію

З часу загибелі відомого італійського судді Джованні Фальконе минуло 20 років. Він оголосив війну мафії. За це поплатився своїм життям.

Утім, сумніви досі не зникли: чи мала місце таємна угода про перемир‘я між мафією та державою?

В 1979 Фальконе став одним з головних борців із Коза Нострою. Він виступав проти безкарності мафіозних лідерів, їхнього “прикриття” держустановами, навіть армією. Винищити і покласти край – це було метою відомого судді.

Він домігся масштабного і безпрецедентного судового процесу, який розпочався 1986 року. Перед судом постали 360 людей, яких звинувачували у причетності до Коза Ностри. Під час процесу особливо наголошувалось на існуванні “мафіозної змови” в Італії.

Джованні Фальконе здобув репутацію антимафіозного героя. Суворі заходи безпеки не вберегли суддю. 23 травня 1992 року на шляху проходження броньованої автівки Фальконе на автомагістралі, що з‘єднує аеропорт і місто Палермо, спрацювали вибухові пристрої. Окрім судді, загинула його дружина Франческа, що сиділа поряд, та троє охоронців.

Справу Фальконе продовжив його друг – суддя Паоло Борселліно.

Мафія вважала себе зрадженою політичним керівництвом, якому оголосила відкриту війну.

19 липня 1992 року від рук Коза Ностри загинув Паоло Борселліно. З моменту смерті Фальконе минуло трохи менше двох місяців.

1993 року Італією прокотилась низка терактів: Рим, Флоренція, Мілан. Підсумок – 12 загиблих. Мета – змусити державу впасти навколішки й випустити на волю мафіозних представників, що перебували за ґратами.

1993 року був заарештований “хрещений батько” Коза Ностри Сальваторе Ріїна. Він вимагав скасування закону, що дозволив проведення безпрецедентного судового процесу й пом‘якшення умов перебування мафіозних представників у в‘язниці. Він керував насильницькою політикою “помсти” Коза Ностри.

Після арешту на цій посаді його змінив Бернардо Провенцано. 1993-го той почав шукати можливості компромісних угод з владою. Було досягнуте перемир‘я чи ні, але восени того ж року черга терактів раптом припинилась. Самого Провенцано поліція затримала у 2006-му.

Зв‘язки між мафією та колами італійських високопосадовців підтвердив Массімо Чіанчіміно, син колишнього мера Палермо. 2010 року він заявив в суді, що його батько Віто Чіанчіміно був другом Провенцано, і в 1992-1993 роках виступав посередником між мафією та політиками, які тоді перебували при владі.

На зв‘язку з euronews – Антоніо Інґроя, заступник прокурора регіону Палермо.

Докторе Інґроя, результат чотирирічного розслідування зв‘язків між мафією та державою – безпрецедентний. На лаві підсудних – очільники мафії та високопосадовці. Їм висунули серйозні обвинувачення.

Прокурори спробували довести, що між мафією та представниками влади існували домовленості про співпрацю. Це призвело до звинувачень вже на Вашу адресу – у спробі повалення державного ладу. Як Ви це сприймаєте?

Антоніо Інґроя: У чому мене тільки не звинувачували. Це лише один із багатьох закидів. Важливо: адекватно все сприймати і тримати себе в руках. І в Трибуналу Палермо сприйняття цілком адекватне.

euronews: Поговорімо про трагічний період між 1992 та 1994 роками. В результаті 7 нападів загинуло понад 20 людей. Саме в той період убили суддів Фальконе та Борселліно, відомих своєї боротьбою з мафією. У часі це також збіглося зі змінами у політичній системі від Першої до Другої республіки на чолі з Берлусконі. Який зв‘язок між цими елементами. Ви неодноразово казали, що Італія – це країна, яка боїться почути важливу істину.

Антоніо Інґроя:Ці розправи, звісно, вплинули на становлення Другої республіки. Як ми з‘ясували у ході розслідування – і це є предметом судового розгляду – представники органів влади вели перемовини з кримінальними структурами, з мафією, про укладення угоди, яка б дозволила їм співіснувати.

euronews: Такі таємні перемовини досі ведуть?

Антоніо Інґроя: Я б не здивувався, якщо б з‘ясував, що певні мафіозі прагнуть домовленностей з кимось з італійських політиків уже за Третьої республіки, з розрахунком на їхнє обрання на наступних загальних виборах.

euronews: 20 років згодом, ми досі не знаємо правди про вбивсто судді Паоло Борселліно. На його могилі Ви присягли з‘ясувати правду будь-якою ціною. Тепер, коли розпочинається суд, і ми наблизилися до встановлення істини, Ви приймаєте пропозицію про роботу у Ґватемалі. Чому?

Антоніо Інґроя: З одного боку, я хотів би запровадити у міжнародну практику методи слідства, якими послуговувались судді Фальконе та Борселліно, а також антимафіозна група у Палермо. З іншого боку, я обрав цей момент тому, що розслідування завершене.

euronews: То Ви гадаєте, що у цій справі зробили все, що могли?

Антоніо Інґроя: Навіть звільнившись з прокурорської роботи, я братиму участь у цій гарячій дискусії на відстані, з Ґватемали. І щоб дійти правди стосовно того періоду, мій голос у публічній дискусії лунатиме навіть гучніше, ніж раніше.

http://ua.euronews.com

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Iталія по-українськи тисячу метрів над рівнем моря

Вибори-2012 найпроблемніші з часів Помаранчевої революції, – КВУ