in

За звинуваченнями України у корупції на Євро-2012 стоїть Італія?

Спірос Марангос продовжує звинувачувати представників України у підкупі УЄФА. Опитані журналістами відомі українці не вірять кіпріоту і підозрюють, що це вигідно італійцям.

Як відомо, Марангос відмовив УЄФА у наданні доказів, і Союзу європейських футбольних асоціацій довелося подати на кіпріота до суду.

Учора Марангос пояснив, чому він відмовив УЄФА, і вперше відкритим текстом звинуватив президента ФФУ Григорія Суркіса: «Перед 18 квітня 2007 року, в день визначення країни-господарки Євро-2012, я помітив, що відбувається щось недобре. Я знав, що Григорій Суркіс має намір отримати чемпіонат Європи будь-якими способами, так що став спостерігати за всім уважніше… Є три свідка. Один стежив за людьми, які були учасниками угоди, а решта може підтвердити грошові суми, виплачені після голосування. До всього цього були залучені чотири члени УЄФА. Один із них отримав 3150 тисяч, троє – по 2 млн. Усього – 9,15 млн євро. У мене на руках є три документи, що підтверджують мої слова, але буде досить і одного, щоб почати розслідування. Я не боюся і готовий йти до кінця. Але я переживаю за дружину, дітей, друзів, свідків, адвокатів і навіть за журналістів. Я готовий надати всі докази тут, на Кіпрі, у присутності мого адвоката і представника державної влади. Я повинен себе захистити, тому що злочин було скоєно тут», пише « Газета по-киевски ».

У відповідь на прямі звинувачення ФФУ … Марангос продовжує мовчати. У Федерації пояснили, що жодних офіційних заяв не буде, оскільки УЄФА почав розслідування. А ось італійська федерація, яка програла Україні та Польщі боротьбу за Євро-2012, не соромиться коментувати. «Якщо було скоєно злочин, то винні повинні переслідуватися за законом», – сказав міністр спорту Рокко Крімі, додавши, що Італія готова прийняти чемпіонат Європи, якщо виникне потреба …

Юрій Павленко, екс-міністр у справах сім’ї, молоді та спорту: «Я знаю систему УЄФА, у мене є досвід спілкування з чиновниками цієї організації і я не вірю, що хтось із них може бути корупціонером. Там працюють солідні люди, для яких корпоративна етика – понад усе. Можна було б припустити, що за спиною Марангоса стоять ті ж італійці чи німці, які не раз заявляли про готовність «підстрахувати» Україну. Але для цього потрібні докази, а бути голослівним не хочеться. Упевнений, ми все-таки приймемо цей чемпіонат Європи, і сподіваюся, що Марангос відповість за свої заяви за всією суворістю закону. Ця людина намагалася зіпсувати імідж нашої країни, а такі речі спускати на гальмах не можна».

Володимир Маслаченко, відомий коментатор і екс-воротар збірної СРСР: «Коли йдеться про такі великі спортивні заходи, завжди виникають скандали. Адже виграє тільки одна сторона, а незадоволених – набагато більше. І всі вони намагаються зігнати на переможцеві свою злість. Насправді ж перемога українсько-польської заявки абсолютно чесна і є результатом програми ФІФА з розвитку футболу у світі. Всі повинні це розуміти. І вірю, що Євро-2012 пройде там, де планується. Навіть якщо і знайдуть якісь факти чи докази на користь слів Марангоса, то на одні слідства, суди та апеляції піде більше двох років. До того часу чемпіонат Європи вже закінчиться ».

Юрій Рибчинський, відомий український поет і композитор: «У слова Марангоса не вірю, оскільки відразу ж виникає зустрічне питання:« А де ж ви раніше були, пане?» Зрозуміло, що за спиною цього кіпріота хтось стоїть, кому вигідно вилити бруд на нашу заявку. У першу чергу, це стосується італійців, які були головними фаворитами у боротьбі за Євро-2012. Напевно, вони досі нам не можуть цього пробачити. Але думаю, у цій історії нас все-таки чекає щасливе завершення. Вірю, що в УЄФА розберуться з цією справою і покарають не тільки Марангоса, але і всіх причетних до цього скандалу ».

Нагадаємо, раніше Марангос заявив, що протягом найближчих місяців готовий оприлюднити докладні свідчення і документи, які повинні довести факт підкупу п’ятьох членів Виконкому УЄФА для отримання права на проведення Євро-2012 в Україні та Польщі.

В УЄФА вважають безпідставними звинувачення у корупції при визначенні країн, які прийматимуть Євро-2012.

Директор турніру Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський зазначив, що заява представника Кіпру про підкуп Україною і Польщею чиновників УЄФА для отримання права на проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футбол у 2012 році є наклепом.

УЄФА ініціює розгляд судової справи щодо Марангоса.

Україна і Польща отримали право на проведення Євро-2012 у квітні 2007 року. Торік УЄФА затвердила організаторами турніру 4 польських і 4 українських міста.

«ForUm»

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запрошуємо на презентацію книги Ірини Касталії«Золоте павутиння»

Італія та Угорщина збільшили квоти для українських перевізників