in

Аматорські колективи асоціації «Разом» та колектив «Буковиночка» виступили у містах Північної Італії

   Аматорські колективи Християнсько-Культурної Асоціації Українців у Трентіно «Разом» та колектив «Буковиночка» виступили у містах Північної Італії

Слова вітання та шанування прозвучали на зустрічах із нашими краянами, які працюють у місті Бользано (Мерано). А незабутні вечори організували аматорські колективи Християнсько-Культурної Асоціації Українців у Трентіно «Разом». Ідея провести недільний день у колі земляків виникла давно, тому середню та старшу групу танцювального колективу «Буковиночка» (тріо сім’ї Возьних) бурхливими оплесками зустрічали місто Тренто, Венеція, Бользано, Мерано та Мілан.

Таночком «Привітальний» відкрився двогодинний концерт. Народні та сучасні танці, пісні українських та італійських композиторів дарували гарний настрій глядачам. На очах блищали сльози, а усмішки були на вустах чи не усіх присутніх, адже діти заробітчан, та й, зрештою, і самі заробітчани привезли шматочок української землі, спогад про домівку та рідних. В залі лунали пісні, а ноги самі тупотіли під час виконання гопака та польки… На мить всі забули про свої проблеми, біль і тугу, а також про те, що знаходяться у чужій країні. Усі раділи і веселилися разом із героями «Сорочинської ярмарки». Українці вкотре нагадали про те, що наша нація міцна, радушна і багата на традиції та звичаї. Оплески не стихали, а подякам не було кінця…

«Веселі гуляння» після концерту дали змогу усім познайомитися ближче, поспілкуватися та потанцювати разом у колі. Ось які розмови лунали в залі:

«Марійко, не пам’ятаю, коли так танцювала»…
«А я помолоділа на 25 років»…
«Стефо, це Ви? Я, Галю… Боже, 15 років про Вас нічого не чула, а Ви тут працюєте? (в обіймах обоє залилися слізьми).

Так, доля розкидала земляків по всьому світу, але кожен з них думками повертається в Україну. Недільні зустрічі надовго запам’ятаються нашим землякам та італійцям, які теж були присутні на святі.

Із словами вітання та подяки за гостинність до всіх звернулася Анжела Шевчук – президент Християнсько-Культурної Асоціації Українців у Трентіно «Разом». Пані Анжела закликала об’єднуватися, іти вперед разом, не бути байдужими до чужого горя та біди:

«Разом можна зробити багато, досить мати бажання і розуміння». Були наведені приклади з життя громади українців у Тренто, які уже 9 років ідуть разом пліч-о-пліч.

Відкриття української школи «Рідне слово», створення танцювальних колективів, організація свят, поїздок, втілення в життя проектів, соціальна допомога… Було нелегко, але, сходинка за сходинкою, громада долала перешкоди. Поряд завжди були благодійні структури, місцева влада та церква.

Отець Августин Баб’як завжди поряд із організацією. Поради, підтримка, щире духовне слово та благословення – все необхідне повсякденно кожному із нас. Заслуга отця Августина і в дружніх зустрічах.

Велика подяка учасникам танцювального  коллективу «Буковиночка», сім’ям: Возьні, Арендарчук, Удич, Шміц, Пилипів, Заводовським. Церковним громадам міст Бользано та Мерано. Ведучим: Дідух Н., Білоусові Я. Музичному оператору Арістову В.

Анжела Шевчук

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Делегація “Свободи” відвідала Рим на запрошення італійської партії “Форца нова”

Українські поетеси на італійському радіо