in

Вітання з Днем Незалежності посла України в Італії Георгія Чернявського

Шановні мої співвітчизники! Дорогі українці!
Від усього серця вітаю вас із 19-ю річницею Дня незалежності – світлим святом Української Державності.

Ми всі добре пам’ятаємо, що історичний вибір Українська нація зробила 24 серпня 1991 року, коли Верховна Рада України проголосила незалежність Української Держави. Ця визначна подія стала своєрідною «точкою відліку» новітньої історії України, її цікавої та, водночас, непростої сучасності.

Звичайно згадуються також і ті, хто героїчними вчинками та рішучими діями наближав українську незалежність до її реального втілення: саме завдяки ним творилася історія державотворення, одвічним прагненням українців до волі та нестримним бажанням українства жити у мирі та дружбі як зі своїми сусідами, так і з іншими державами світу. Від часів Київської Русі і до наших днів, Україна прагнула будувати монолітне суспільство. Але, як відомо, прямота ліній властива лише геометрії.

Зодного боку, Україна — це європейська держава з європейськими ж історією, традицією та майбутнім, яка бачить перед собою еталон соціальних та економічних стандартів Європейського Союзу.

З іншого боку, Україна із власного досвіду розуміє, що маючи найтісніші історичні зв’язки з Росією, відмовлятися від об’єктивності є контрпродуктивним. Від важливості цього напрямку, який об’єктивно насичений торгівлею, спільними науковими розробками, багатомільярдними транзитними проектів, залежить те, наскільки швидко українське суспільство досягне європейських стандартів.

Тому в України є аргументи дивиться у майбутнє з упевненістю: зростає нове покоління українців, які народилися у незалежній державі, які цінують демократичні цінності та не уявляють собі інакшого життя, для яких такі поняття як «право вибору», «демократичні цінності», «свобода віросповідання» вже більше аніж просто конституційні засади, – це є філософією життя в молодій європейській країні.

2010 рік став знаковим для України: вільні і демократичні вибори глави держави засвідчили переконливе бажання українського народу подолати тривалі внутрішні політичні конфронтації та закласти підвалини стабільного управління країною.

Впершеза останні роки створено ефективну владу, де Президент і Прем’єр-міністр виступають одним голосом, сформовано професійний уряд та парламентську коаліцію, які забезпечують курс на утвердження України в якості сильної європейської держави-лідера з дієвою економікою, високими соціальними стандартами життя та прагматичною зовнішньою політикою, що захищає національні інтереси українців.

За короткий термін новий уряд підготував урядову Державну програму економічного і соціального розвитку на 2010 р., яка передбачає першочергові заходи, необхідні для подолання наслідків фінансово-економічної кризи в Україні, а також  Програму економічних реформ на 2010–2014 рр., що спрямована на оновлення життя держави.

Наразі налагоджується співпраця з міжнародними фінансовими інституціями і, таким чином, Київ робить кроки для відновлення довіри та зміцнення свого міжнародного авторитету після тривалого економічного спаду, що став наслідком світової фінансової кризи.

Разом із внутрішніми змінами відбулася модернізація і зовнішньої політики Києва, яка набула більшого прагматизму. Упродовж останніх місяців, спостерігається нормалізація відносин українського керівництва з такими стратегічними партнерами як Росія, ЄС та США. Якщо основним завданням у відносинах з Євросоюзом Україна вважає реалізацію дуалістичного принципу політичної асоціації та економічної інтеграції, то у відносинах з Росією слід звернути увагу на зростання показників двостороннього товарообігу та нещодавнє набрання чинності угоди про демаркацію українсько-російського кордону.

СполученимиШтатами, як і рештою членів міжнародної спільноти, було високо оцінено рішення України позбавитися власних залишків високозбагаченого урану, що у черговий підтвердило прагнення країни до зміцнення світової системи безпеки.

Щеодним важливим кроком у напрямку оновлення дипломатичного курсу стало прийняття українським парламентом Закону «Про засади внутрішньої та зовнішньої політики України», згідно якого у зовнішньополітичному курсі Києва позаблоковість визначена головним орієнтиром, оскільки саме цей статус найбільш повноцінно відповідає сучасним геополітичним реаліям у світі та відображає бажання України розвивати інтенсивне партнерство з НАТО.

Враховуючи геополітичне розташування України, вона найбільше зацікавлена у тому, щоб максимально усунути будь-які антагонізми по лінії Схід — Захід у Європі, зокрема й успадковані від холодної війни. Така роль — більш природна для України. «Її місія — не розділяти, а об’єднувати» – зазначив в одному з нещодавніх інтерв’ю Міністр закордонних справ України К.Грищенко.

Дипломатія України й надалі залишатиметься засобом утвердження України у якості надійного партнера, держави, яка прагне до взаємовигідних конструктивних відносин та здатна зробити свій вагомий внесок у розбудову стабільної Європи.

Відзначаючи19-ту річницю незалежності, ми маємо з упевненістю дивиться у майбутнє і вірити у те, що нашпрогресивний рух стане запорукою миру, щастя та нашого добробуту.

БажаюВам твердогодуху, бадьорості, радощів, козацького здоров’я і успіхів у всіх Ваших починаннях і справах.

Зі святом!


Посол

Георгій Чернявський

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вітання з Днем Незалежності Міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка

Заробітчани заблокували угорсько-український кордон