in

В місті Тренто пройшов фестиваль України за кордоном

Український народ давно знають за межами нашої країни. Його талант був продемонстрований кропітливою працею, відданістю, порядністю. Українці, які живуть за кордоном, відстоює культуру, цінні якості які жили і живуть у кожного із нас- честь, гордість за те що ми – українці.

 

„ ХАЙ КВІТНЕ ЩАСЛИВА МОЯ УКРАЇНА,
НАЙКРАЩА, БЕЗЦІННА ЛЮБИМА ЗЕМЛЯ”…
В місті Тренто пройшов фестиваль України за кордоном
Ідея проведення виникла у Християнсько-Культурного товариства українців в Трентіно «Разом», яке вже багато років під італійським небом відроджує традиції, звичаї рідної неньки-землі. А також і була нагода святкування 20-річниці Незалежності України, 10-річниця заснування української громади за кордоном.

Український народ давно знають за межами нашої країни. Його талант був продемонстрований кропітливою працею, відданістю, порядністю. Українці, які живуть за кордоном, відстоює культуру, цінні якості які жили і живуть у кожного із нас- честь, гордість за те що ми – українці.
Програма фестивалю «Україна» була дуже насиченою. Вона передбачала св’ятковий концерт присвячений 20-річниці Незалежності України, виставку «Моя земля- мій рідний край» де було представлено вироби народних умільців, вечори на теми «Україна-Італія, культурні зв’язки, історичні події»; «Чорнобиль» із участю вченого Мірко Елена, автора книги про трагедію 1986 року; «Українські жінки. Жити між двома світами».

Українській громаді довелося добре попрацювати над підготовкою фестивалю. Та кропіткою працею і великим натхненням „Разом” можна досягти великих успіхів.

Головною подією та прикрасою фестивалю, був приїзд творчих колективів з Львівщини. Із радістю та бурхливими оплесками зустрічали на сцені народний Гурт українських музик „Візерунки” (м.Ходорів), які своєю запальною грою радували присутніх в концертних залах, та жителів міста на площі в центрі міста Тренто.У їхньому репертуарі звучали полечки, коломийки, класичні твори знаменитих українських композиторів.

Вокальний народний ансамбль „Лілея” (м.Жидачів), полонив майстерністю виконання, задушевним співом: – „Для нас це був нескінченний сон, ніхто і гадки не мав, що ми приїдемо у сонячну країну Італію, познайомимося із її краєвидами, людьми, почуємо іншу мову, а головне співатимемо для наших земляків, італійського народу. Це була нам довірена велика честь приймати участь у фестивалі і за щастя було це те, що наш спів, українські пісні допомогли нашим краянам хоч на мить забути про свій смуток, разом із нами полинути до рідної домівки, родини…”

“Повертайся в Україну повертайся
тільки ти на чужині не залишайся,
чуєш плачуть в небі журавлі
повертайся до рідної землі…”
– це були побажання всім нашим землякам.

Посміятися досхочу довелося після перегляду мініатюр у виконанні дуету драматичного театру „Живчик”(м. Жидачів).

Життя за кордоном вчить, заставляє задумуватися. Головним було і буде – згуртування людей. Такі заходи допомагають зближуватися, краще пізнати один одного, порадити, допомогти.

Дні фестивалю проходили у дружній, сімейній обстановці. Зустрічі, дискусії у яких звучала надія, що колись наша країна буде стояти у рядах економічно-стабільних країн світу і ми зможемо повернутися у рідні краї.

Заключний день фестивалю розпочався Божественною Літургією яку правив отець Августин Баб’як, який уже 25 років служить Богові та людям. Завдяки отцеві Августину було органіхзовано громаду українців в місті Тренто.

Своїм візитом порадував краян Консул Генерального консульства України в місті Мілані пан Руслан Фуфалько: «Проблеми за кордоном вирішувати двічі важче. Треба віддати належне створеним асоціаціям, зокрема тим, хто не шкодуючи свого часу, допомагають іншим». Пан Фуфалько зазначив, що в Італії створено багато асоціацій, та одна із найактивніших це –асоціація „Разом” у місті Тренто, президентом якої є Олександра Арендарчук.

Гостей свята своїми таночками порадували середня та старша групи ансамблю „Буковиночка”(м.Тренто), керівник Анжела Шевчук. У виконанні сопрано Галини Возьної, дуету Ольги Возьної та Михайла Вівчарука( м. Тренто), прозвучали українські та італійські пісні. А господині у світлиці пригощали варениками, тістечками, стравами української кухні. Не обійшлося і без святкового короваю, який випікався у Тернополі.
Концертна програма закінчилася хореографічною композицією „ Моя Україна” у виконанні всіх учасників фестивалю, під час якої був винесений вишитий рушник привезений гостями із України шириною 8 метрів, у вишиванні якого прийняло участь велика кількість майстринь. Зал аплодував стоячи, лунали вигуки: Україна !Молодці! Bravo! Слава Україні!

Організатори фестивалю щиро вдячні всім, хто прийняв участь, допоміг, а саме:
Християнсько–Культурній асоціації українців в Трентіно „Разом”;
Асоціації S.Antonio;
Асоціації Amici di Telepace; Cinformi di Trento; Comune di Trento, Cassa Rurale Aldeno e Cadine
Don Giuseppe Caldera, Don Renato Tamanini, отцеві Августину Баб’яку;
Посольству України в Римі, Генеральному Консульству України в місті Мілан.
Сім’ям: Шмідц,Зозуля, Coradini, Гирила, Арендарчук, Строчинські, Удич, Чорнопиські, Калапач, Пеняк, Возьні, Білоус, Дорош, Капко, Шевчук, Довганик.
Надії Дідух, Галині Таратулі, Ірині Васько, Зіновії Краснобокій, учасникам танцювального колективу „Буковиночка”, „Дзвіночок”, італійським друзям.

Низький уклін та щира подяка за розуміння, підтримку.

Анжела ШЕВЧУК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Інтерв’ю Тото Кутуньо для українського ТБ (ВІДЕО)

Депутати Європарламенту одягли футболки з написом Звільніть Юлю